Κοσμος

Ώρα να απαγορευτεί το TikTok στο κυβερνητικό προσωπικό της ΕΕ;

Η TikTok δεν ήταν η μόνη εταιρεία που κατονομάστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προς απαγόρευση το TikTok στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
© Unsplash

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να περιοριστούν οι εταιρείες Huawei, TikTok και Kaspersky για να περιοριστεί η ξένη παρέμβαση στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις των «27» να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok για το κυβερνητικό προσωπικό.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου ενέκριναν χθες, Πέμπτη (1/6) μια έκθεση με στόχο να σταματήσουν τις ξένες κυβερνήσεις από το να παρεμβαίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική μέσω παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και της «διατάραξης κρίσιμων υποδομών».

Οι «27» καλούνται να ευθυγραμμιστούν με τους περιορισμούς που έχουν ήδη επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένες πρωτεύουσες και δυτικές χώρες εκτός Ευρώπης στη χρήση της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Η εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο που αγαπούν οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο, κατηγορείται από τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας πως διευκολύνει την κατασκοπεία και ότι δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (INGE), η οποία ξεκίνησε το 2020 σε μια προσπάθεια να σταματήσουν κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα να ασκούν επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με αυξημένο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ξένες χώρες ασκούν λόμπι και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, μετά το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate και την ποινική έρευνα στο Βέλγιο σχετικά με το αν οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν δωροδοκίες από το Κατάρ και το Μαρόκο.

«Ακούω συχνά ότι η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε υποχώρηση. Θα έλεγα ότι πρόκειται για λανθασμένη δήλωση. Η δημοκρατία δεν βρίσκεται απλώς σε υποχώρηση. Η δημοκρατία δέχεται επίθεση», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Σάντρα Καλνιέτε, η Λετονή ευρωβουλευτής που συνέταξε τις συστάσεις του Κοινοβουλίου.

Η Καλνιέτε δήλωσε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται «ένα συγκεκριμένο καθεστώς κυρώσεων για τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ξένων πληροφοριών» και ότι «δεν πρέπει να φοβάται να καλέσει εκείνους που επιδιώκουν σκόπιμα και συντονισμένα να χειραγωγήσουν τη δημοκρατία μας».

Η TikTok δεν ήταν η μόνη εταιρεία που κατονομάστηκε- οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκλείσουν τη χρήση των κινεζικών και ρωσικών εταιρειών τεχνολογίας Huawei, ZTE και Kaspersky, καθώς και της NtechLab, μιας ρωσικής εταιρείας αναγνώρισης προσώπου.

*Με πληροφορίες από Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ