Κοσμος

«Θα σκοτώσω τη Βασίλισσα» - Το FBI αποκαλύπτει πως υπήρχαν απειλές για τη δολοφονία της Ελισάβετ στις ΗΠΑ

Ο IRA, ο Αμερικανός αστυνομικός και οι δύο «μέθοδοι» που εξέταζε ο δράστης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ © EPA /FACUNDO ARRIZABALAGA

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το FBI αποκάλυψε πως υπήρχαν απειλές για τη δολοφονία της σε επίσκεψη στις ΗΠΑ - Ο IRA, ο Αμερικανός αστυνομικός και οι δύο «μέθοδοι» που εξέταζε ο δράστης

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε αντιμέτωπη με μια απειλή δολοφονίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1983, όπως προκύπτει από έγγραφα του FBI που μόλις κυκλοφόρησαν.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύνολο σφραγισμένων αρχείων που αφορούν τα ταξίδια της βασίλισσας στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι.

Δείχνουν πώς το FBI, το οποίο βοήθησε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA. Η απειλή δολοφονίας έγινε γνωστή σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο.

Η παμπ και η εκδίκηση

Σύμφωνα με τον φάκελο, ένας αστυνομικός που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που είχε συναντήσει στον χώρο.

Ο αστυνομικός είπε ότι ο άνδρας του είπε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που «είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστική σφαίρα».

Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 - περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

«Θα επιχειρούσε να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο Βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε προγραμματίσει να «κλείσει τους δρόμους στη γέφυρα Golden Gate καθώς το γιοτ πλησίαζε». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε. Το FBI δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις.

Το αρχείο 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault, τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, τη Δευτέρα, μετά από σχετικό αίτημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ