Κοσμος

Αναβρασμός για τη δολοφονία αστέγου στο μετρό της Νέας Υόρκης - Η κηδεία του έγινε διαμαρτυρία ζητώντας δικαιοσύνη

Πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε με κεφαλοκλείδωμα ένας πεζοναύτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρίες στο μετρό της Νέας Υόρκης για τη δολοφονία του Jordan Neely
© EPA / SARAH YENESEL

Νέα Υόρκη: Αναβρασμός για τη δολοφονία αστέγου στο μετρό - Η κηδεία του έγινε διαμαρτυρία ζητώντας δικαιοσύνη - Πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε με κεφαλοκλείδωμα ένας πεζοναύτης

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο του Τζόρνταν Νίλι, ενός άστεγου στον οποίο προκάλεσε ασφυξία μέχρι θανάτου ένας επιβάτης μέσα στο νεοϋορκέζικο μετρό, η κηδεία του έγινε ευκαιρία για να ζητηθεί δικαιοσύνη και καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας.

Τα μέλη της οικογένειας του Τζόρνταν Νίλι του είπαν το τελευταίο αντίο σε μια εκκλησία του Χάρλεμ στη Νέα Υόρκη.

Αυτός ο 30χρονος Αφροαμερικανός, γνωστός για την ομοιότητα του με τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, τις κινήσεις του οποίου μιμούνταν, έχασε τη ζωή του την 1η Μαΐου, όταν ο Ντάνιελ Πένι, ένας πρώην πεζοναύτης, τον σκότωσε με «συμπίεση» του λαιμού μέσα σ' ένα συρμό του μετρό.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είχε αφηγηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Τζόρνταν Νίλι είχε μπει στο βαγόνι του μετρό φωνάζοντας στους επιβάτες, όμως δεν είχε επιτεθεί σωματικά σε κανέναν.

Ένα βίντεο του τραγικού επεισοδίου προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση στις ΗΠΑ και πέρα απ' αυτές ενώ ο θάνατός του έφερε στο φως τα προβλήματα της ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί άστεγοι, καθώς και το φόβο, την ανασφάλεια -ιδιαίτερα μέσα στο μετρό- και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες αυτής της μεγαλούπολης των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Τζόρνταν Νίλι, ο οποίος είχε χάσει τη μητέρα του που είχε δολοφονηθεί βίαια όταν εκείνος ήταν 13 ετών, αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα και είχε συλληφθεί πολλές φορές από την αστυνομία.

Στον επικήδειο που εκφώνησε, ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, φυσιογνωμία του κινήματος για τα δικαιώματα του πολίτη, η ένωση του οποίου ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας του Τζόρνταν Νίλι, καταφέρθηκε εναντίον της κοινωνικής πολιτικής της πόλης της Νέας Υόρκης.

«Το θλιβερό είναι πως ο Τζόρνταν ασφυκτιούσε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», είπε ο Αλ Σάρπτον.

«Ο Τζόρνταν καλούσε σε βοήθεια», υπογράμμισε πριν υπενθυμίσει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές «ποινικοποιούνται».

«Έχουν ανάγκη για βοήθεια, όχι για καταστολή», πρόσθεσε χειροκροτούμενος από ένα πολυπληθές κοινό, ανάμεσα στο οποίο ήταν η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη και προσωπικότητα της αμερικανικής αριστεράς.

Σε βάρος του Ντάνιελ Πένι απαγγέλθηκαν στις 12 Μαΐου κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ