Κοσμος

Eurovision: Επικρίσεις για το «όχι» της EBU στο αίτημα Ζελένσκι να μιλήσει στον τελικό

Ενοχλημένη η βρετανική πολιτική σκηνή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision: Επικρίσεις για το «όχι» της EBU στο αίτημα Ζελένσκι να μιλήσει στον τελικό
©ADAM VAUGHAN/ EPA

Αντιδράσεις για την απόρριψη του αιτήματος Ζελένσκι για δήλωσή του στον τελικό του Σαββάτου.

Επικρίσεις για την απόφασή της να απορρίψει το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει μήνυμα στον τελικό της Eurovision που πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU).

H EBU προανήγγειλε ότι ο τελικός του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ουκρανία, με την παρουσία 11 ουκρανών καλλιτεχνών επί σκηνής, συμπεριλαμβανομένης της Kalush Orchestra, της περυσινής νικήτριας. Ωστόσο, δεν έκανε δεκτό το αίτημα το ουκρανού προέδρου να μιλήσει στον φετινό τελικό, τον οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου τα 160 εκατ. άνθρωποι, με την EBU να εξηγεί ότι δεν θέλει να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στη διοργάνωση.

«Το αίτημα του κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί στο κοινό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, παρά τις αξιέπαινες προθέσεις του, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς θα παραβίαζε τους κανόνες της εκδήλωσης», αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου.

Την απογοήτευση της Ντάουνινγκ Στριτ εξέφρασε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο λαός και ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπερασπίζονται θεμελιώδεις αξίες και ελευθερίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέκρινε έντονα την απόφαση της EBU υπενθυμίζοντας ότι «ο μόνος λόγος που ο διαγωνισμός δεν φιλοξενείται στην Ουκρανία είναι ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν».

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, ζήτησε επίσης να επιτραπεί στον Ζελένσκι να απευθύνει ομιλία.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Βαντίμ Πριστάικο, εξέφρασε πάντως «κατανόηση» για την απόφαση της EBU, σημειώνοντας ότι «θα ήταν υπέροχο αν ο πρόεδρος Ζελένσκι μπορούσε να απευθυνθεί σε ένα τόσο μεγάλο κοινό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ