- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Πριγκόζιν της Wagner κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι εγκαταλείπει το Μπαχμούτ
Νέες βολές από τον επικεφαλής της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης
Ρωσία: Ο Πριγκόζιν της Wagner κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι εγκαταλείπει τις θέσεις του στο Μπαχμούτ και το κράτος ότι είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τη χώρα.
Ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Wagner, κατηγόρησε τους στρατιώτες του τακτικού στρατού της Ρωσίας ότι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο Μπαχμούτ, επίκεντρο εδώ και μήνες των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, και κατηγόρησε το ρωσικό Κράτος ότι είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τη Ρωσία, λίγη ώρα μετά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για τον εορτασμό της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Σήμερα, η μία από τις μονάδες του υπουργείου Αμυνας εγκατέλειψε μία από τις πτέρυγες του μετώπου. Εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, το έβαλαν στα πόδια», κατήγγειλε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την ρωσική στρατιωτική ηγεσία.
«Γιατί το Κράτος δεν καταφέρνει να υπερασπισθεί την χώρα;», αναρωτιέται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμενε κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ότι «το μέλλον» της Ρωσίας «εξαρτάται» από τους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία.
«Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το στρατιωτικό σας καθήκον. Η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται σήμερα από εσάς, το μέλλον της χώρας μας, του λαού μας εξαρτάται από εσάς», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση.
«Η Ημέρα της Νίκης είναι η νίκη των προγόνων μας. Δεν αξίζαμε ούτε ένα κομματάκι αυτής της νίκης (...) Υπάρχει ένα έγκλημα που ονομάζεται "καταστροφή του ρωσικού λαού" (...) Και αυτό εδώ δεν είναι παρά μια μικρή ομάδα», είπε αναφερόμενος στην ρωσική στρατιωτική ηγεσία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ιδιοκτήτης της Wagner ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους άνδρες του από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου, αν το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο δεν του στείλει τα πυρομαχικά που ζητά. Την Κυριακή, δήλωσε ότι «έλαβε την υπόσχεση» της αποστολής των αναγκαίων προμηθειών, υπονοώντας ότι η Wagner δεν θα αποχωρήσει άμεσα από το Μπαχμούτ.
Σήμερα, επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει την απόσυρση των δυνάμεων, απουσία προμηθειών: ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η Wagner δεν έχει λάβει παρά το 10% των πυρομαχικών που έχει ζητήσει.
«Δεν θα φύγουμε από το Μπαχμούτ, θα παραμείνουμε μερικές μέρες ακόμα, θα πολεμήσουμε παρά ταύτα, θα τα βολέψουμε», είπε παρατείνοντας για λίγες ημέρες το τελεσίγραφό του.
Αν και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επικρίνει την ρωσική στρατιωτική ιεραρχία εδώ και μήνες, χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη», οι λεκτικές του επιθέσεις έχουν οξυνθεί εδώ και πολλές ημέρες.
Σήμερα, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε την ρωσική στρατιωτική ιεραρχία ότι επιδιώκει «να εξαπατήσει» τον Πούτιν ως προς την επίθεση στην Ουκρανία.
«Αν όλα αυτά γίνονται για να εξαπατηθεί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, τότε, είτε αυτός ο αρχηγός θα σας σκίσει τον κ..., είτε ο ρωσικός λαός, που θα είναι οργισμένος αν ο πόλεμος χαθεί», δήλωσε πολύ παραστατικά ο Πριγκόζιν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Βίντεο καταγράφει στοχευμένη επίθεση σε εβραϊκή περιοχή, δύο τραυματίες σε σταθερή κατάσταση
Πολιτική και γκολφ συναντιούνται στο Doral
Νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις
Νέα ρύθμιση ενισχύει ισότητα και εκπροσώπηση - Δυνατότητα εκχώρησης ψήφου σε συναδέλφους
Από το 2020, ο Τραμπ έχει καταθέσει τουλάχιστον εννέα αγωγές κατά μεγάλων εταιρειών μέσων ενημέρωσης
«Βραχνάς» η μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.