Κοσμος

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Χαρτούμ - Παραβιάστηκε και η νέα εκεχειρία

Το Σουδάν μετρά την 20η ημέρα συγκρούσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί από εκρήξεις στο Σουδάν - Άδειοι δρόμοι, κατεστραμμένα κτίρια
© Getty Images / Omer Erdem/Anadolu Agency

Σουδάν: Σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ - Νέα παραβίαση της εκεχειρίας - 20η ημέρα συγκρούσεων

Συνεχίζονται οι εκρήξεις στο Χαρτούμ. Για 20ή ημέρα το Σουδάν «γνωρίζει» σφοδρές μάχες και η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος. Η νέα συμφωνία για εκεχειρία παραβιάστηκε, με εκρήξεις και συγκρούσεις να συγκλονίζουν τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. 

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας ζουν πλέον στον ρυθμό των βομβαρδισμών, προσπαθώντας να αποφύγουν αδέσποτες σφαίρες κλεισμένοι μέσα σε σπίτια χωρίς νερό ούτε ηλεκτρικό, με όλο και λιγότερα χρήματα και τρόφιμα και όλα αυτά μέσα σε αποπνικτική ζέστη. Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται, επίσης, από τις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι, μεταδίδει το Ρόιτερς. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη άσκησαν χθες, Τετάρτη, πίεση στις εμπόλεμες παρατάξεις να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού έξι φορτηγά λεηλατήθηκαν και αεροπορικά πλήγματα στην πρωτεύουσα υπονόμευσαν την υποτιθέμενη εκεχειρία.

Americans evacuated from Sudan describe horrors of war, leaving loved ones behind

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής της έκτακτης αρωγής του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε πως ελπίζει να συναντηθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες με τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν για να εξασφαλίσει απ' αυτά εγγυήσεις για τις οχηματοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τις 15 Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 550 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.000, σύμφωνα με έναν απολογισμό που πιστεύεται πως υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικότητας. Τα νοσοκομεία δεν μπορουν να ανταποκριθούν: λιγότερα από ένα στα πέντε εξακολουθούν να λειτουργούν στο Χαρτούμ και σχεδόν κανένα στο Νταρφούρ (δυτικά).

Οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 335.000 ανθρώπων και έχουν ωθήσει 115.000 άλλους στην εξορία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος αναμένει πως οι πρόσφυγες θα οκταπλασιασθούν.

Inside war-torn Sudan where people are trapped in prison of urban warfare

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ