Κοσμος

«Eξτρεμιστική οντότητα» που απειλεί τη δημοκρατία η νεολαία του γερμανικού AfD

Στο στόχαστρο της υπηρεσίας αντικατασκοπείας η δράση του ακροδεξιού κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Η υπηρεσία αντικατασκοπείας χαρακτήρισε την νεολαία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία «εξτρεμιστική οντότητα» που απειλεί τη δημοκρατία.
Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας χαρακτήρισε τη νεολαία του ακροδεξιού AfD «εξτρεμιστική οντότητα» © Andreas Simopoulos

Γερμανία: Η υπηρεσία αντικατασκοπείας χαρακτήρισε την νεολαία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία «εξτρεμιστική οντότητα» που απειλεί τη δημοκρατία.

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας χαρακτήρισε τη νεολαία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) «εξτρεμιστική οντότητα» που απειλεί τη δημοκρατία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ίδια.

Η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας είχε ήδη αρχίσει από το 2019 να παρακολουθεί τη νεολαία της AfD ως ύποπτη για εξτρεμισμό.

Σήμερα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας ανακοίνωσε ότι κατέταξε επίσης το Ινστιτούτο Κρατικής Πολιτικής και την οργάνωση «Ένα τοις Εκατό» στις εξτρεμιστικές οντότητες.

«Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι αυτές οι τρεις οργανώσεις καταβάλλουν προσπάθειες που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα», σημειώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Γερμανίας Τόμας Χάλντενβανγκ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ο χαρακτηρισμός των οργανώσεων αυτών ως «εξτρεμιστικές» μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα των μελών τους να διοριστούν στον δημόσιο τομέα ή να βγάλουν άδειες οπλοφορίας.

Επίσης από πολιτικής άποψης συνιστά πλήγμα στην AfD, η οποία ιδρύθηκε το 2013 ως αντιευρωπαϊκό κόμμα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά στράφηκε στα δεξιά και έγινε το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα το κόμμα αυτό εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό γύρω στο 15-17%, λίγες μόνον ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τους Πράσινους και το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εξαργυρώνοντας την οργή των ψηφοφόρων για τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας στον απόηχο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ