- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αντιδράσεις για το αίτημα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας να διατηρηθούν οι πυρηνικοί σταθμοί του κρατιδίου
Παρά το γεγονός ότι χθες κατέβηκαν οριστικά οι διακόπτες της πυρηνικής ενέργειας σε όλη τη χώρα
Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί το αίτημα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ - Ζήτησε τη διατήρηση των πυρηνικών σταθμών του κρατιδίου σε λειτουργία
Την έντονη αντίδραση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων προκαλεί η απαίτηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) για διατήρηση σε λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στο κρατίδιό του, παρά το γεγονός ότι χθες κατέβηκαν οριστικά οι διακόπτες της πυρηνικής ενέργειας σε όλη τη Γερμανία.
Ο Μάρκους Ζέντερ, με δηλώσεις του στην Bild am Sonntag, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραχωρήσει στην κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας την ευθύνη για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού. «Για όσο η (ενεργειακή) κρίση συνεχίζεται και δεν ολοκληρώνεται η ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε πηγή ενέργειας», δήλωσε ο κ. Ζέντερ. Για να συμβεί ωστόσο αυτό που ζητά, απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και σημαντικές αλλαγές στο γερμανικό Σύνταγμα.
«Ο κ.Ζέντερ με αυτή τη χειρονομία του τρέχει πίσω από ένα τρένο που έχει ήδη φύγει. Απαιτεί κάτι, επειδή είναι εξασφαλισμένο ότι το αίτημά του θα απορριφθεί», δήλωσε το στέλεχος των Πρασίνων και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Τριτίν στην εφημερίδα BILD και απέδωσε τη στάση του Μάρκους Ζέντερ σε προεκλογική στρατηγική, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών του Οκτωβρίου. «Από χθες η ισχύς της άδειας λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών έχει λήξει αμετάκλητα. Ακόμη και μια μεταγενέστερη τροποποίηση της νομοθεσίας, δεν μπορεί να αλλάξει τη συνταγματική πρόνοια που θέλει την ευθύνη για την πυρηνική ενέργεια να ανήκει στην ομοσπονδία και όχι στα κρατίδια», πρόσθεσε ο πολιτικός των Πρασίνων και τόνισε δηκτικά ότι «τα κρατίδια εφαρμόζουν τη Νομοθεσία για την Ατομική Ενέργεια για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που ισχύει ακόμη και για τη Βαυαρία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας». Ο κ. Τριτίν επισήμανε ακόμη ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία, αλλά «δεν θέλει να έχει σχέση με τα πυρηνικά απόβλητα».
Από την πλευρά του SPD και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ματίας Μιρς θεωρεί ότι ο Μάρκους Ζέντερ επιχειρεί απλώς έναν πολιτικό ελιγμό ενόψει εκλογών. «Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση η οποία να δίνει στον κ. Ζέντερ περισσότερες αρμοδιότητες στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο κ. Μιρς στην BILD και υπενθύμισε ότι ο Μάρκους Ζέντερ μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα είχε απειλήσει να παραιτηθεί, εάν η 'Αγγελα Μέρκελ διατηρούσε τα πυρηνικά εργοστάσια. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πολιτικό ζιγκ ζαγκ θα σταματήσει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Υποστήριξη ωστόσο βρήκε ο κ. Ζέντερ από τον αντιπρόεδρο του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος, επίσης στην BILD, δήλωσε ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός «έχει απόλυτο δίκιο, καθώς είναι τρελό σε αυτούς τους δύσκολους από πλευράς ενεργειακής πολιτικής καιρούς να κατεδαφίζονται υπάρχουσες ασφαλείς μονάδες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», υποστήριξε
Drone εντόπισε ηλικιωμένη κοντά στο Λίμαν - Ρομπότ τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο εν μέσω πυρών
«Δεν ξέρει τι λέει» όταν μιλάει για το Ιράν, η αντίδραση Τράμπ για τον γερμανό Καγκελάριο
Μασκ εναντίον Άλτμαν στη μεγάλη σύγκρουση για την τεχνητή νοημοσύνη
Μάχη για τα 2 τρισ. ευρώ και αντιπαράθεση για δαπάνες, φόρους και αποπληρωμή χρέους
Σύμφωνα με αυτές ο «Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του»
Αύξηση στο 1,27% του ΑΕΕ, νέοι πόροι και έμφαση σε άμυνα, συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτείνει τετ α τετ στο Μπερεχόβε, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων
Οι ήχοι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής κάνουν κάποιους χώρους ιδιαίτερα τρομακτικούς
Η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές χάλυβα - Πλήγμα στη βιομηχανία μετά από επιδρομές
Είχαν διακινήσει και υλικό παιδικής πορνογραφίας
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Οργή με δηλώσεις της Μελίσα Άιζακ που υποτιμούν το γυναικείο φύλο
Τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Τα 80 ζώα θα μεταφερθούν στον ζωολογικό κήπο Βαντάρα, στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ
Το ποσό αυτό πιθανότατα είναι υποτιμημένο, επειδή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού
Οι μοναχοί επέστρεφαν από διακοπές στην Ταϊλάνδη μεταφέροντας τα ναρκωτικά σε κρύπτες στις αποσκευές τους
Μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αντιπολιτευόμενοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.