Κοσμος

To FBI στέλνει προειδοποίηση για τους κινδύνους των δημόσιων φορτιστών

Τι είναι το «juice jacking»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FBI - Κινητά τηλέφωνα: Μην χρησιμοποιείτε δημόσιους φορτιστές
© Andreas Haslinger/Unsplash

FBI - Κινητά τηλέφωνα: Μην χρησιμοποιείτε δημόσιους φορτιστές - Τι κίνδυνος υπάρχει

Σε μία σημαντική προειδοποίηση προχώρησε το FBI, που ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν δημόσιους σταθμούς φόρτισηςΌπως σημειώνει, απατεώνες έχουν καταφέρει να «καταλάβουν» δημόσιους φορτιστές και έτσι έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν συσκευές με κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να δώσει στους χάκερ πρόσβαση στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή σας.

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως «juice jacking» και επιτρέπει σε εγκληματίες να χρησιμοποιούν τα καλώδια USΒ για να «φυτεύουν» ιούς ή να υποκλέπτουν δεδομένα μέσα σε λίγα λεπτά.

«Αποφύγετε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι κακοποιοί έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές. Έχετε μαζί σας τον δικό σας φορτιστή και το δικό σας καλώδιο USB και χρησιμοποιήστε αντ' αυτού μια πρίζα» αναφέρει το FBI.

Τι είναι το «juice jacking»

Το «juice jacking» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2011, αφού οι ερευνητές δημιούργησαν έναν σταθμό φόρτισης για να δείξουν τη δυνατότητα πειρατείας σε τέτοια σημεία, ανέφερε η Washington Post.

Δεν είναι σαφές πόσο συνηθισμένο είναι, καθώς λίγες είναι οι περιπτώσεις της τακτικής κλοπής μέσω του συγκεκριμένου τρόπου και γίνονται γνωστές. 

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η πλήρης πρόσβαση στο τηλέφωνο ενός ατόμου μέσω «juice jacking» θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χάκερ έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών πιστωτικών καρτών.

Εάν κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει μια δημόσια θύρα φόρτισης USB, οι ειδικοί είπαν ότι πρέπει να προσέξουν για σημάδια ότι το τηλέφωνο ενός ατόμου μπορεί να παραβιαστεί, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης εξάντλησης της μπαταρίας του τηλεφώνου, της υπερθέρμανσης και της αλλαγής των ρυθμίσεων.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι ειδικοί έχουν ενθαρρύνει τους καταναλωτές να θεωρούν το τηλέφωνό τους σαν πιστωτική κάρτα και να λαμβάνουν παρόμοια προστατευτικά μέτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ