Κοσμος

Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι

Εφηύρε την τεχνική fold-in

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι
Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι © Wikimedia Commons

Αλ Τζάφι: Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad - Σε ηλικία 102 ετών - Εφηύρε την τεχνική fold-in

Ο Αλ Τζάφι, πρωτοπόρος σκιτσογράφος του περιοδικού Mad και εφευρέτης του "fold-in", ο οποίος εργάστηκε για το περιοδικό επί επτά δεκαετίες και αποσύρθηκε όταν ήταν 99 ετών, πέθανε σε ηλικία 102 ετών.

Ο Τζάφι πέθανε χθες σε νοσοκομείο του Μανχάταν από πολυοργανική ανεπάρκεια, όπως δήλωσε η εγγονή του στους New York Times.

Ο Τζάφι, κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη καριέρα στη γελοιογραφία, ήταν γνωστός για την εφεύρεση αρκετών από τα πιο διάσημα μόνιμα άρθρα του Mad, όπως οι "Snappy Answers to Stupid Questions" και το εμβληματικό "fold-in" του περιοδικού, την εικονογράφηση που υπήρχε στο πίσω εσωτερικό εξώφυλλο κάθε τεύχους και, όταν διπλωνόταν, αποκάλυπτε μια δεύτερη κρυμμένη εικόνα.

Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι

Μιλώντας στον Guardian το 2016 σε ηλικία 95 ετών, ο Τζάφι δήλωσε ότι πίστευε πως η σάτιρα γινόταν όλο και πιο δύσκολη μπροστά στους πολιτικούς που δεν ντρέπονταν να λένε ψέματα. «Νομίζω ότι νικούν το Mad, επειδή ξεπερνούν οτιδήποτε μπορούμε να σκεφτούμε να κάνουμε για να δείξουμε την καραγκιοζίδικη φύση των ισχυρισμών τους», είπε. «Κάποτε οι πολιτικοί ισχυρίζονταν ότι θα φτιάξουν δουλειές για όλους στη χώρα μέσα σε δύο χρόνια ή κάτι τέτοιο- τώρα ισχυρίζονται ότι θα φτιάξουν δουλειές για όλους στον Άρη».

Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι

Η πορεία του Αλ Τζάφι από την παρωδία του Σούπερμαν ως τις αφίσες για τον πόλεμο και τον Stan Lee

Γεννημένος το 1921 στην Ατλάντα ως Άμπραχαμ Τζάφι, άρχισε να ασχολείται με τα κόμικς αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο. Σε ηλικία μόλις 20 ετών πούλησε μια παρωδία του Σούπερμαν, με τίτλο Inferior Man, στον θρύλο των κόμικς Will Eisner και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να εργάζεται για τον μελλοντικό τιτάνα της Marvel, Stan Lee. Άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Al κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για να προστατευτεί από τον αντισημιτισμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, εργάστηκε στο Πεντάγωνο, φτιάχνοντας φυλλάδια και αφίσες για την πολεμική προσπάθεια.

Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι

Ο Τζάφι εντάχθηκε στο Mad το 1955, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Εκτός από τα διάσημα μόνιμα πρόσωπα που επινόησε, ήταν επίσης γνωστός για τα αντιπολεμικά σκίτσα Hawks & Doves, τα οποία σχεδίασε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Στους θαυμαστές του συγκαταλέγονταν ο Charles M Schulz των Peanuts, ο δημιουργός του Far Side, Gary Larson και οι σατιρικοί κωμικοί Jon Stewart και Stephen Colbert, οι οποίοι τίμησαν τα 85α γενέθλια του παρουσιάζοντας μια αναδιπλούμενη τούρτα στο The Colbert Report. Όταν ο Stewart και οι συγγραφείς του Daily Show έγραψαν το best seller America (the Book), ζήτησαν από τον Τζάφι να δημιουργήσει ένα fold-in για αυτό.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2020, στα 99 του χρόνια, ήταν ο μακροβιότερος συνεργάτης του περιοδικού. Ήταν ελεύθερος επαγγελματίας σε όλη του τη ζωή και δεν έγινε ποτέ μέλος του προσωπικού. Προς το τέλος, δούλευε κυρίως σε αναδιπλούμενα έντυπα, το καθένα από τα οποία του έπαιρνε περίπου δύο εβδομάδες εργασίας.

Πέθανε ο εμβληματικός γελοιογράφος του περιοδικού Mad, Αλ Τζάφι

«Είχα δύο δουλειές σε όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Τζάφι στους New York Times για τη συνταξιοδότησή του. «Η μία ήταν για να βγάλω τα προς το ζην. Η δεύτερη ήταν να διασκεδάζω. Ελπίζω ότι σε κάποιο βαθμό το πέτυχα».

Ο Τζάφι αφήνει πίσω του τα παιδιά του, τον Richard και την Debora, δύο θετές κόρες, την Tracey και την Jody, καθώς και πέντε εγγόνια, μια θετή εγγονή και τρία δισέγγονα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ