Κοσμος

Φωτιά στο «La Rotonde», τη μπρασερί της εκλογικής νίκη του Μακρόν

Το εστιατόριο έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν λόγω της σύνδεσής του με τον 45χρονο πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά έβαλαν διαδηλωτές στο αγαπημένο εστιατόριο του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι
© EPA/TERESA SUAREZ

Παρίσι: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο «La Rotonde», το αγαπημένο εστιατόριο του Μακρόν - Το εστιατόριο έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν λόγω της σύνδεσής του με τον 45χρονο πρόεδρο

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τα ΜΑΤ.

Το προσωπικό του La Rotonde στην περιοχή Μονπαρνάς φαίνεται σε πλάνα να προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες στην τέντα του εστιατορίου όπου ο Μακρόν διοργάνωσε πάρτι νίκης κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκλογικής του εκστρατείας το 2017.

Δημοσιογράφος του AFP είδε μια ομάδα μαυροντυμένων ανδρών να ανάβει πυρσούς και να πετάει πέτρες προς την κατεύθυνση του εστιατορίου. Η φωτιά προκλήθηκε από φωτοβολίδα που ρίχτηκε στην υφασμάτινη τέντα και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να σβηστεί.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ σχηματίστηκαν για να προστατεύσουν την επιχείρηση την 11η ημέρα εθνικών διαδηλώσεων και απεργιών ενάντια στην ευρέως αντιδημοφιλή πρόταση του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.

Οι κόκκινοι βελούδινοι καναπέδες και ο απαλός φωτισμός του La Rotonde, στέκι της Belle Epoque, στο οποίο κάποτε σύχναζε ο Πικάσο, είναι εδώ και καιρό αγαπημένο του Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ.

Ο Μακρόν πραγματοποίησε εκεί συναντήσεις στρατηγικής καθώς προετοίμαζε την υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2017 και είναι γνωστό ότι τρώει εκεί με τη σύζυγό του από τότε που κέρδισε την εξουσία.

Σε μια απόφαση που επικρίθηκε ως ελιτίστικη από τους τότε αντιπάλους του, ο Μακρόν χρησιμοποίησε το La Rotonde για να φιλοξενήσει το προσωπικό και τους πολιτικούς του συμμάχους για ένα πάρτι αφού επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών το 2017.

Το εστιατόριο έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν λόγω της σύνδεσής του με τον 45χρονο πρόεδρο.

Το 2020, κατά τη διάρκεια βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τα λεγόμενα «Κίτρινα Γιλέκα», μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση κατέστρεψε την είσοδό του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ