Κοσμος

Μπουρκίνα Φάσο: Οι Γάλλοι φεύγουν από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής για να έρθουν οι Ρώσοι;

Η γαλλική δύναμη Sabre και οι μισθοφόροι της Wagner

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδήλωση μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο
Διαδήλωση μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο © Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Μπουρκίνα Φάσο: Οι σχέσεις με τη Γαλλία και η προσέγγιση της Ρωσίας

Μετά την απέλαση των ανταποκριτριών δύο γαλλικών εφημερίδων, Le Monde και Libération, από την Ουαγκαντουγκού, φαίνεται ότι η Μπουρκίνα Φάσο στρέφεται προς τη Ρωσία. Την περασμένη Δευτέρα, αυτή η μια μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής που βρίσκεται υπό καθεστώς το οποίο προέκυψε από δύο πραξικοπήματα μέσα το 2022, διέκοψε τη μετάδοση του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France24 στο έδαφός της. Ήδη, από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η χούντα είχε αναστείλει τη μετάδοση του Radio France Internationale (RFI). Η αφορμή για την απέλαση των δύο δημοσιογράφων ήταν η δημοσίευση στις 27 Μαρτίου της έρευνας της Libération που έδειχνε παιδιά και εφήβους να εκτελούνται σε στρατώνα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο, Ζαν-Εμμανουέλ Ουεντράγκ, δήλωσε ότι η έρευνα αμαυρώνει και δυσφημεί τη χώρα του.

Αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο και αφορά τις σχέσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας με τις χώρες της Αφρικής. Η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή τον τερματισμό των επιχειρήσεων της γαλλικής δύναμης Sabre που βρισκόταν εκεί για να βοηθάει στην αναχαίτιση των τζιχαντιστών. Επρόκειτο για δύναμη 400 στρατιωτών η οποία είχε στόχο τη συνεργασία με τον τοπικό στρατό για την επανάκτηση του 40% του εδάφους που έχει περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Είτε η γαλλική παρουσία δεν ήταν αποτελεσματική, είτε η κοινή γνώμη έχει μετατοπιστεί προς τους τζιχαντιστές: πάντως, τόσο η Μπουρκίνα Φάσο όσο και το γειτονικό Μάλι φέρονται να προσεγγίζουν τώρα τη Ρωσία. Μάλιστα, η κυβέρνηση της γειτονικής Γκάνα κατηγόρησε την Μπουρκίνα Φάσο ότι προσέλαβε μισθοφόρους της ρωσικής ομάδας Wagner, αλλά ο προσωρινός πρόεδρος το διέψευσε.

Η Μπουρκίνα Φάσο, κάποτε γνωστή ως Άνω Βόλτα, ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία το 1960 μαζί με τις υπόλοιπες αποικίες, αλλά το 1966 έγινε στη χώρα το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ακολούθησαν άλλα δύο πραξικοπήματα: το δεύτερο με ηγέτη τον μαρξιστή Τομά Σανκαρά ο οποίος θεωρούνταν ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής. Το 1987, πρόεδρος έγινε ο Μπλεζ Κομπαορέ, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σανκαρά, μετά από πραξικόπημα κατά το οποίο ο Σανκαρά δολοφονήθηκε. Η διακυβέρνηση του Κομπαορέ διήρκεσε μέχρι το 2014 οπότε εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και εξορίστηκε. Ακολούθησε μεταβατική περίοδος χούντας μέχρι το 2015, όταν η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία και πρόεδρος εξελέγη ο πρώην πρωθυπουργός, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2022 ο Καμπορέ ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Η ισχύς του συντάγματος του 1991 ανεστάλη από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου 2014 και ξανά από τον Ιανουάριο του 2022. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια. Άγνωστο ποσοστό των ντόπιων είναι οροθετικοί με αποτέλεσμα μικρό προσδόκιμο ζωής, ενώ τρία εκατομμύρια κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει στην Ακτή Ελεφαντοστού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ