Κοσμος

Η σύγχρονη ιστορία των συμμοριών του Λονδίνου

Αλβανική μαφία, Νιγηριανοί, Σομαλοί σημαδεύουν την επικράτειά τους στην αχανή βρετανική πρωτεύουσα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gangs of London (TV Series)
Σκηνή από τη σειρά «Gangs of London»

Οι συμμορίες του Λονδίνου: Ποιες είναι, πώς δρουν και τι δείχνει η σειρά «Gangs of London» του Gareth Evans

H σειρά «Gangs of London» του Gareth Evans που προβάλλεται από το 2020 στο Sky Atlantic και σε διάφορες πλατφόρμες δίνει μια σφαιρική, αλλά μυθοπλαστική, εικόνα των συμμοριών στο σημερινό Λονδίνο. Ένα πραγματικό επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα στο πολυκατάστημα Selfridges έκανε πρωτοσέλιδο ένα πρόβλημα πολλών ετών της βρετανικής πρωτεύουσας: τις συμμορίες του δρόμου. Αυτή τη φορά τέσσερα μέλη συμμοριών ενεπλάκησαν σε καυγά με μαχαίρια και δύο από αυτούς τραυματίστηκαν. Πρόκειται για άτομα 20-23 ετών τα οποία ανήκουν σε αντίπαλες συμμορίες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η σύγχρονη ιστορία των συμμοριών του Λονδίνου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970: πολλές από αυτές προέκυψαν από υποκουλτούρες όπως οι πανκ, οι ράστα και οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Δύο πολύ γνωστές υποκουλτούρες που συμμετείχαν σε βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Notting Hill στη δεκαετία του 1950, οι Teddy Boys και Rudeboys, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συμμορίες από τα σημερινά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των συμμοριών του σύγχρονου Λονδίνου με ιστορία από τη δεκαετία του 1970 είναι οι Peckham Boys και οι Tottenham Mandem, τα μέλη των οποίων είναι μαύροι από την Αφρική και την Καραϊβική. Υπάρχουν και αρκετές ασιατικές συμμορίες, όπως οι Brick Lane Massive, μπαγκλαντεσιανής καταγωγής, που σχηματίστηκαν αρχικά για να προστατεύσουν τις τοπικές τους κοινότητες από ρατσιστικές επιθέσεις λευκών Βρετανών. Από το 2000, οι συμμορίες των Ταμίλ στο Croydon και στο Wembley δραστηριοποιούνται με τα ονόματα Wembley Boys και Tamil Snake Gang. Υπολογίζεται ότι το 78% των μελών των συμμοριών είναι μαύροι, το 12% λευκοί, το 7% Ασιάτες (Πακιστανοί, Ινδοί και Μπαγκλαντεσιανοί) και το 3% Άραβες.

The history of the Peckham Boys gang

Οι συμμορίες του Λονδίνου σημαδεύουν την επικράτειά τους με γκραφίτι, συνήθως με ένα όνομα που συχνά ταυτίζεται με το συγκρότημα λαϊκών κατοικιών από όπου προέρχονται και τον αριθμό του Ταχυδρομικού Κώδικα της περιοχής τους. Ωστόσο, υπάρχουν αντίπαλες συμμορίες στην ίδια ταχυδρομική περιοχή καθώς και συμμορίες που καταλαμβάνουν πολλές γειτονικές ταχυδρομικές περιοχές. Το 2018, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι συμμορίες στη συνοικία Waltham Forest του βόρειου Λονδίνου είχαν ξεπεράσει τις εδαφικές τους διαφωνίες και συνεργάζονταν σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Με λίγα λόγια, το μοντέλο της οργάνωσής τους είχε ταυτιστεί με εκείνο του οργανωμένου εγκλήματος, των παραλλαγών της μαφίας. Επίσης, υπάρχουν συμμορίες που υποκινούνται από τη θρησκεία, όπως συμβαίνει με τη λεγόμενη Μουσουλμανική Περίπολο η οποία δρούσε στο ανατολικό Λονδίνο το 2013-2014. Η Μουσουλμανική Περίπολος ήταν μέρος της πανευρωπαϊκής οργάνωσης «Πρόγραμμα Σαρία» και αποτελούταν από Σουνίτες άνδρες που παρενοχλούσαν και απειλούσαν πολίτες απαιτώντας «να συμπεριφέρονται με τον ισλαμικό τρόπο». Επετίθεντο σε γυναίκες με μίνι φούστες, σε άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ, σε ζευγάρια που κρατιούνταν από το χέρι και σε άνδρες που τους φαίνονταν γκέι. Ως απάντηση, η εθνικιστική οργάνωση Britain First –που ιδρύθηκε το 2011– είχε αρχίσει να οργανώνει «Χριστιανικές περιπόλους». Παρά τις ισχυρές διασυνδέσεις της ισλαμιστικής συμμορίας, η Σκότλαντ Γιαρντ ισχυρίζεται ότι την εξάρθρωσε: πολλά μέλη της, μεταξύ των οποίων ο Abu Rumaysah –που καταζητείται ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ– πήγαν στη Συρία. Άλλες συμμορίες είναι οι Woolwich Boys από το Νότιο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών και στις πληρωμένες δολοφονίες, και οι Mali Boys (ή MaliStrip) με βάση το Leyton στο Ανατολικό Λονδίνο. Η δεύτερη αποτελείται κυρίως από Σομαλούς που βρίσκονται σε πόλεμο με μια άλλη συμμορία, τους Priory Court, ενώ ταυτοχρόνως συμμετέχουν στην τοπική σκηνή της μουσικής trap.

Britain First: The "most dangerous far-right party"?

Σύμφωνα με τη σειρά «Gangs of London», στη σκηνή του εγκλήματος στο Λονδίνο πρωταγωνιστεί η αλβανική μαφία και ακολουθούν οι Κούρδοι, το πακιστανικό καρτέλ ναρκωτικών, μια συμμορία τσιγγάνων από την Ουαλία –οι Welsh Travellers– καθώς και η Νιγηριανή και η Αλγερινή μαφία. Aπό το 2015 μέχρι σήμερα στο Λονδίνο γίνονται 110-160 φόνοι ετησίως.

GANGS OF LONDON Official Trailer (HD) Gareth Evans

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ