- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Φρουρός της Ισλαμικής Επανάστασης πέταξε γιαούρτι σε δύο γυναίκες επειδή δεν φορούσαν χιτζάμπ
Η αστυνομία συνέλαβε τις γυναίκες για παραβίαση της Σαρία και διατάραξη της τάξης
Ιράν: Άνδρας πέταξε γιαούρτι σε γυναίκες που δεν φορούσαν χιτζάμπ – Η σύλληψη για παραβίαση των κανόνων
Ένα βίντεο που έγινε viral στο Twitter το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν: άνδρας μπαίνει σε παντοπωλείο και γιαουρτώνει δύο γυναίκες που φορούν μαντίλα αλλά όχι χιτζάμπ, ενώ ο παντοπώλης τις υπερασπίζεται. Ωστόσο, η αστυνομία τις συλλαμβάνει για παραβίαση της Σαρία και διατάραξη της τάξης.
Τους τελευταίους επτά μήνες το καθεστώς των μουλάδων έχει σκοτώσει τουλάχιστον 500 άτομα και έχει εξαπολύσει φρουρούς της Επανάστασης που χτυπούν γυναίκες στον δρόμο αν δεν φορούν «σωστά» την χιτζάμπ. Μετά το επεισόδιο στο παντοπωλείο, ο ιδιοκτήτης που τόλμησε να πετάξει έξω από το μαγαζί του στον επιτιθέμενο με το γιαούρτι προειδοποιήθηκε από τις αρχές ότι την επόμενη φορά «θα τιμωρηθεί για τη μη συμμόρφωση με τη Σαρία».
Το γιαούρτωμα και η σύλληψη των δύο γυναικών εντάσσεται στην πολιτική μηδενικής ανοχής στο ζήτημα της γυναικείας ένδυσης: οι μουλάδες δηλώνουν ότι θα κυνηγήσουν «χωρίς έλεος» οποιαδήποτε δεν φοράει χιτζάμπ. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν viral παρόμοια επεισόδια: ένα ζευγάρι που χόρευε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών, ενώ μια ομάδα πέντε νεαρών γυναικών από την περιοχή Εκμπατάν της; Τεχεράνης, που λικνίζονταν στον ρυθμό του afrobeat κομματιού «Calm Down» σε βίντεο στο TikTok, συνελήφθησαν. Αφέθηκαν ελεύθερες δύο μέρες αργότεα αφού υποχρεώθηκαν να ηχογραφήσουν και να αναρτήσουν νέο βίντεο όπου ζητούσαν ταπεινά συγνώμη για την εκτροπή. Στο μεταξύ, ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής της ισλαμιστικής Δικαιοσύνης Gholamhossein Mohseni Ejei δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αυστηροποιεί την εφαρμογή των νόμων της ισλαμιστικής σεμνότητας. «Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των αξιών στο Ιράν», είπε ο Eje, «θα είμαστε ανελέητοι. Όποια επιδίδεται σε ανώμαλες πράξεις θα τιμωρείται. Οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένες θρησκευτικές υποχρεώσεις.» Πράγματι, από τον περασμένο Ιανουάριο, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες γυναίκες οι οποίες έχουν κακοποιηθεί στα κρατητήρια.
Η βία εναντίον των γυναικών δεν είναι καινούργια. Τον Απρίλιο του 2018 είχε γίνει viral ένα βίντεο όπου φρουροί χτυπούσαν και έσερναν γυναίκα στο χώμα επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ. To ιρανικό Σύνταγμα αναφέρει ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο», αλλά σε τέσσερα άρθρα αφαιρεί από τις γυναίκες όλα τα δικαιώματα: οι Ιρανές δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς άδεια πατέρα, συζύγου ή αδελφού· οι οικογένειες μπορούν να τις παντρέψουν από την ηλικία των 13 ετών· το 53% των γυναικών φέρεται να υφίσταται ενδοοικογενειακή βία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Βίντεο καταγράφει στοχευμένη επίθεση σε εβραϊκή περιοχή, δύο τραυματίες σε σταθερή κατάσταση
Πολιτική και γκολφ συναντιούνται στο Doral
Νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις
Νέα ρύθμιση ενισχύει ισότητα και εκπροσώπηση - Δυνατότητα εκχώρησης ψήφου σε συναδέλφους
Από το 2020, ο Τραμπ έχει καταθέσει τουλάχιστον εννέα αγωγές κατά μεγάλων εταιρειών μέσων ενημέρωσης
«Βραχνάς» η μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο
Βαρύτερη καταδίκη από το εφετείο της Σεούλ - Νέα επιδείνωση της θέσης του πρώην αρχηγού κράτους
Φόβοι για ουκρανική επίθεση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας
Φρικτά βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
Όταν η τηλεργασία μετατρέπει τις καφετέριες σε προσωρινά γραφεία
Μου πληρώνετε τους λογαριασμούς μου και σας ευχαριστώ πολύ
Στόχος η αντιμετώπιση του αυξανόμενου ποσοστού παχυσαρκίας
Η κόντρα στο παρασκήνιο με τη Σαουδική Αραβία
Αρνείται χρηματοδότηση της εκστρατείας του από τη Λιβύη, o πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί για μακρά περίοδο αναταράξεων και παρουσιάζει τρεις άξονες δράσης
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός
Για ποια «κοινή» εφεύρεση πρόκειται και ποιος είναι ο εφευρέτης
Η εικόνα του προέδρου και η υπογραφή του σε χρυσό χρώμα θα εμφανίζονται στο εσωτερικό εξώφυλλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.