Κοσμος

Ποιος είναι ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ που οδηγεί τον Τραμπ στη Δικαιοσύνη

Το προφίλ του προοδευτικού εισαγγελέα που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο προοδευτικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Άλβιν Μπραγκ έγινε ο πρώτος εισαγγελέας στην ιστορία των ΗΠΑ που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο της Δικαιοσύνης © EPA/Justin Lane

Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο προοδευτικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι ο πρώτος αφροαμερικανός δικαστικός που τέθηκε επικεφαλής της εισαγγελίας του Μανχάταν: Ο Άλβιν Μπραγκ μπήκε στα βιβλία της ιστορίας απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτός ο 49χρονος δημοκρατικός, ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο του 2021 εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την περιφέρεια του Μανχάταν, απήγγειλε επισήμως κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατηγορίες αφορούν την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων, λίγο πριν από τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, με την οποία φέρεται να είχε σχέση.

Ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον δικαστηρίου, σύμφωνα με το δικηγόρο του.

Άλβιν Μπραγκ: Ο πρώτος εισαγγελέας στην ιστορία των ΗΠΑ που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο ενώπιον της Δικαιοσύνης

Εισαγγελέας του Μανχάταν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο Μπραγκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Χάρλεμ, στο βόρειο Μανχάταν, έγινε αμέσως γνωστός για τις προοδευτικές θέσεις του σε ό,τι αφορά την ποινική και κατασταλτική πολιτική.

Δέχθηκε τα πυρά των συντηρητικών ρεπουμπλικάνων όταν εξέφρασε τη βούλησή του να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές έναντι της φυλάκισης για ήσσονα αδικήματα και να ασκήσει αντιθέτως πίεση εναντίον των λεγόμενων εγκλημάτων «του λευκού κολάρου» καθώς και των οικονομικών εγκλημάτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crkhl3hkobgx)

Έχοντας μεγαλώσει στη συνοικία του Χάρλεμ στα χρόνια του 1980 και του 1990, είχε αφηγηθεί το 2021 πως τον είχε «στιγματίσει βαθιά η ποινική αλυσίδα, καθώς είχε παρευρεθεί σε τρεις αντισυνταγματικές συλλήψεις, με το όπλο στο χέρι, από την NYPD», την αστυνομία της Νέας Υόρκης, η συμπεριφορά της οποίας έναντι των μαύρων και των ισπανόφωνων μειονοτήτων είχε επανειλημμένα επικριθεί.

Άλβιν Μπραγκ: «Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια»

«Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης δημόσια ασφάλεια», είχε δηλώσει στον Τύπο ο νομικός αυτός που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και εργάσθηκε για τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (σ.σ.: αξίωμα αντίστοιχο με αυτό ενός τοπικού υπουργού Δικαιοσύνης) και για την ομοσπονδιακή εισαγγελία που εδρεύει επίσης στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν.

Το δικαιοδοτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και ομοσπονδιακούς δικαστές, που είναι παρόντες σε κάθε πολιτεία και συνδέονται με το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, και μια τοπική δικαιοδοσία εισαγγελέων και δικαστών σε κάθε ομόσπονδη πολιτεία.

Διαδεχόμενος τον Ιανουάριο 2022 τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, ο Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε αμέσως πως δεν θα ασκεί πλέον διώξεις για παραβάσεις που θεωρούνται ήσσονος σημασίας, όπως η άρνηση συμμόρφωσης ή η αντίσταση στη σύλληψη.

Στη Νέα Υόρκη, μια μεγαλούπολη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων φημισμένη για τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και την κατά διαστήματα βίαιη ιστορία της, ο Μπραγκ δεσμεύθηκε επίσης να ζητάει ήπιες ποινές για ορισμένες κλοπές.

Η φυλάκιση πρέπει επίσης να θεωρείται ύστατη προσφυγή, σύμφωνα με τον δικαστικό που ταξινομείται στην αριστερά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crkfsmlec1zt)

Ο Άλβιν Μπραγκ αναγκάστηκε όμως να οπισθοχωρήσει έπειτα από επικρίσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης, του πρώην αστυνομικού Έρικ Άνταμς. Αυτός ο αφροαμερικανός δήμαρχος εξελέγη στα τέλη του 2021 διεξάγοντας εκστρατεία με θέμα τη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας με πυροβόλα όπλα.

Στην υπόθεση Τραμπ - Στόρμι Ντάνιελς, ο Άλβιν Μπραγκ είχε κατηγορηθεί το 2022 από τους New York Times ότι χρονοτριβεί με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου. Δύο αναπληρωτές εισαγγελείς είχαν έτσι παραιτηθεί το Φεβρουάριο του 2022 καταγγέλλοντας τις «αμφιβολίες» που φέρεται να είχε εκφράσει την εποχή εκείνη ο Μπραγκ αναφορικά με την έρευνα με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίθετα «ο Μπραγκ φάνηκε επιδέξιος και ρεαλιστής», είχε πει γι' αυτόν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην εισαγγελέας Μπέντε Γκέρσμαν, χαιρετίζοντας μια «επιθετική έρευνα» εναντίον του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (2017-2021).

Εξάλλου ο εισαγγελέας Μπραγκ κατάφερε τον Ιανουάριο να καταδικασθεί η οικογενειακή επιχείρηση Trump Organization σε πρόστιμο 1,6 εκατ. δολαρίων για οικονομικές και φορολογικές απάτες. Ήταν η πρώτη ποινική καταδίκη του εν λόγω ομίλου, ο οποίος αναμένει φέτος μια μεγάλη δίκη στα αστικά δικαστήρια.

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ομίλου, ο Άλεν Βάισελμπεργκ, συνεργάσθηκε με τη νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών και σε καταβολή δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση, όμως χαρακτήρισε επανειλημμένα τον Μπραγκ «ρατσιστή» και «αριστεριστή».

Στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε το Σάββατο τον εισαγγελέα ότι είναι «διεφθαρμένος και πολύ πολιτικοποιημένος».

Αυτές οι «απόπειρες εκφοβισμού των υπηρεσιών μας και απειλών εναντίον του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη δεν θα γίνουν ανεκτές», προειδοποίησε η εισαγγελία του Μανχάταν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ