Κοσμος

Είναι ο Χούμζα Γιουσάφ ο νέος «Braveheart» της Σκοτίας;

Ο μουσουλμάνος ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εξασφαλίσει στους Σκοτσέζους την ανεξαρτησία τους

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χούμζα Γιουσάφ: Η πολιτική και προσωπική διαδρομή του μουσουλμάνου ηγέτη του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας

Είναι 38 χρονών, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και πακιστανικής καταγωγής. Αλλά ως νεότερος ηγέτης στην ιστορία του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, ο Χούμζα Γιουσάφ είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα του στην ανεξαρτησία.

Ο Γιουσάφ θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Σκοτίας. Πάντως δεν είναι καινούργιος στην πολιτική. Ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην τοπική κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζον από το 2018 μέχρι το 2021, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας (MSP) είναι από το 2011, έχοντας εκπροσωπήσει την περιοχή της Γλασκόβης.

Μετανάστης δεύτερης γενιάς, ο Χούμζα Γιουσάφ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός γραμματέας του Μπασίρ Αχμάντ, του πρώτου μουσουλμάνου στο κοινοβούλιο της Σκοτίας. Όταν ο Αχμάντ πέθανε από καρδιακή προσβολή, ο Yousaf εργάστηκε ως γραμματέας του πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ και στη συνέχεια της Στέρτζον.

Πριν από την εκλογή του στο κοινοβούλιο το 2011, εργάστηκε ως υπεύθυνος επικοινωνίας του Κόμματος και αργότερα συμμετείχε ως υπουργός στην τοπική κυβέρνηση: αρχικά, ως υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης, ύστερα ως υπουργός Ευρώπης, στη συνέχεια ως υπουργός Μεταφορών και Νήσων.

© EPA/ROBERT PERRY

Στη δεύτερη κυβέρνηση της Στέρτζον, ως υπουργός Δικαιοσύνης, εισήγαγε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα εγκλήματα μίσους το οποίο μπορεί στο εξής να αξιολογεί ακόμα και τα βιβλία των δημόσιων βιβλιοθηκών για το αν σέβονται τις μειονότητες, πρωτίστως αν είναι ισλαμοφοβικά, καθώς και τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στον ιδιωτικό τους χώρο.

Μετά την ανακοίνωση της Στέρτζον ότι προτίθετο να παραιτηθεί από την ηγεσία του SNP και την πρωθυπουργία της Σκοτίας, ο Γιουσάφ έθεσε υποψηφιότητα και ανεδείχθη επικεφαλής του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι το σοσιαλδημοκρατικό Scottish National Party (SNP) πιέζει για να αποσχισθεί η Σκοτία από το Ηνωμένο Βασίλειο και να ξανασυνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χούμζα Γιουσάφ γεννήθηκε στη Γλασκόβη από Πακιστανό πατέρα και  Κενυάτισσα μητέρα που ήρθαν στη Βρετανία στη δεκαετία του 1960. Άρχισε να εμπλέκεται στην πολιτική στα φοιτητικά του χρόνια: ήταν πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και εθελοντής εκπρόσωπος μέσων ενημέρωσης για τη φιλανθρωπική οργάνωση Islamic Relief, η οποία σχετίζεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο Γιουσάφ εντάχθηκε στο Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) το 2005, ενώ σπούδαζε ακόμη στο πανεπιστήμιο. Σε ηλικία 26 ετών, ως ο νεότερος βουλευτής στο κοινοβούλιο της Σκοτίας, ορκίστηκε τόσο στα αγγλικά όσο και στα ουρντού, ντυμένος με παραδοσιακή πακιστανική ενδυμασία και σκοτσέζικο καρό στον ώμο.

Ο Γιουσάφ διεκδικεί μια ανεξάρτητη, πολυπολιτισμική Σκοτία. Αν και έχει πει ότι δεν «νομοθετεί βάσει της θρησκευτικής πίστης του», κύκλοι που τον γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι είναι  εναντίον του ήδη υπάρχοντος νόμου περί εξίσωσης του γάμου με την ελεύθερη συμβίωση, καθώς και εναντίον του γάμου ομοφύλων. Ο Γιουσάφ, ο οποίος ήταν βουλευτής όταν ψηφίστηκαν αυτοί οι δύο νόμοι, απουσίαζε από την τελική ψηφοφορία, επικαλούμενος υπουργική δέσμευση. Στη συνέχεια ωστόσο, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την ισλαμική άποψη ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία.

Ως μέλος του SNP, του κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, ο Γιουσάφ ψήφισε «Ναι» στο δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτητοποίηση, ενώ υποστηρίζει το να γίνει η Σκοτία αβασίλευτη δημοκρατία «πολιτών, όχι υπηκόοων».

Ο Γιουσάφ και η δεύτερη σύζυγός του υπέβαλαν καταγγελία για διακρίσεις κατά παιδικού σταθμού στο Νταντί ο οποίος δεν πρόσφερε θέση στην κόρη τους το 2021. Η καταγγελία έγινε δεκτή από τις δικαστικές αρχές διότι ο παιδικός σταθμός «δεν προωθούσε τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον σεβασμό των μειονοτήτων». 

Στη Σκοτία υπάρχουν επισήμως 80.000 μουσουλμάνοι, 45.000 εκ των οποίων είναι άνδρες. Σχεδόν το 60% είναι Πακιστανοί, ενώ περίπου το 10% είναι Άραβες. Στη χώρα λειτουργούν 80 τζαμιά και άλλοι χώροι μουσουλμανικής λατρείας.