Κοσμος

Η Γερμανία υποδέχτηκε τον βασιλιά Κάρολο με στρατιωτικές τιμές (βίντεο)

Εικόνες από την τελετή υποδοχής στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο
Ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο © EPA/CLEMENS BILAN

Βασιλιάς Κάρολος - Η επίσκεψη στη Γερμανία - Η τελετή στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' έγινε σήμερα ο πρώτος αρχηγός κράτους, στον οποίο επιφυλάσσεται στη Γερμανία η απόδοση στρατιωτικών τιμών στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και όχι στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

Στόχος της γερμανικής πλευράς ήταν να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει τόσο στις γερμανοβρετανικές σχέσεις όσο και στην επιλογή του βρετανού μονάρχη να πραγματοποιήσει στη Γερμανία την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό και μάλιστα πριν από την ενθρόνισή του.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η σύζυγός του Έλκε Μπούντενμπέντερ υποδέχθηκαν τον Κάρολο και τη βασιλική σύζυγο Καμίλα στο σημαντικότερο ορόσημο του Βερολίνου, την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

King Charles arrives in Germany
Charles and Camilla meet Steinmeier at Brandenburg Gate
King and Queen Consort Meet the Crowds in Berlin

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και την απόδοση στρατιωτικών τιμών, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο και αποτελείτο από Γερμανούς, αλλά και Βρετανούς οι οποίοι ζουν στη Γερμανία. Πολίτες έσφιξαν το χέρι του μονάρχη, φωτογραφήθηκαν μαζί του και του προσέφεραν λουλούδια, σε μια προγραμματισμένη διακοπή από το αυστηρό πρωτόκολλο. Αμέσως μετά, οι δύο αξιωματούχοι μετέβησαν στο Bellevue, όπου ο κ. Σταϊνμάιερ παρέθεσε δεξίωση για τον προσκεκλημένο του.

King Attends Green Reception and Plants a Tree in Berlin

Στον χαιρετισμό του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επέλεξε να αναφερθεί στην προστασία του κλίματος, θέμα στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο βασιλιάς. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι. Τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και επαίνεσε τον Κάρολο Γ' για τη συνεχή προσπάθειά του να αναδείξει το θέμα.

Αργότερα οι δύο ηγέτες θα λάβουν μέρος σε συνάντηση ειδικών με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση και Αειφορία», ενώ παράλληλα στο Βερολίνο βρίσκεται σε εξέλιξη ο «Διάλογος του Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση».

Ο Γερμανός πρόεδρος περιέγραψε επίσης ως «καταπληκτική προσωπική χειρονομία και σημαντικό δείγμα για τις γερμανοβρετανικές σχέσεις» το γεγονός ότι ο βασιλιάς πραγματοποιεί στη Γερμανία την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης.

LIVE: King Charles and Camilla arrive in Berlin

Το αρχικό πρόγραμμα του βασιλικού οίκου προέβλεπε η πρώτη στάση να γίνει στο Παρίσι, τα σχέδια ωστόσο άλλαξαν λόγω των κινητοποιήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Σήμερα, έξι χρόνια μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Από κοινού, ως φίλοι και εταίροι, κοιτάζουμε τώρα προς τα εμπρός» δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια ευθεία αναφορά στο Brexit.

Το βράδυ ο Γερμανός πρόεδρος παραθέτει επίσημο δείπνο προς τιμήν του βασιλιά και της συζύγου του, με προσκεκλημένους εν ενεργεία και πρώην πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά και καλλιτέχνες οι οποίοι συνδέονται με τη Βρετανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ