- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκρέκας: Ο νέος αγωγός πετρελαίου με τη Βουλγαρία μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κέντρο
Το έργο θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της γειτονικής χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο
Σκρέκας: Ο νέος αγωγός πετρελαίου με τη Βουλγαρία μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κέντρο
Ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας κι ο Βούλγαρος ομόλογος του, Ρόσεν Χριστόφ, με τα επιτελεία τους.
Η σύσταση της ομάδας εργασίας είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμπεν Ράντεφ.
Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αγωγός έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς τις εδραιώνει ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κέντρο. Παράλληλα, στη συνάντηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της σύστασης μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, που πρόκειται να αναλάβει τη σχετική με το έργο προμελέτη σκοπιμότητας.
Τέλος, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το άριστο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών σε ενεργειακό επίπεδο, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης να έχουν επηρεάσει τους πολίτες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Βουλγαρίας.
Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή αβεβαιότητα, απαντούμε με μια ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία σε δύο άξονες. Με κοινό όραμα την ευημερία των πολιτών μας, εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εμβαθύνοντας διαρκώς τη στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.