Κοσμος

Ποιος είναι ο αστεροειδής «δολοφόνος πόλεων» που θα περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη

Δεν θα επιστρέψει ξανά πριν από το 2026

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιος είναι ο αστεροειδής «δολοφόνος πόλεων» που θα περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη
Αστεροειδής © Pixabay

NASA: Αστεροειδής «δολοφόνος πόλεων» θα περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη - Δεν θα επιστρέψει ξανά πριν από το 2026

Ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να εξαφανίσει μια πόλη θα περάσει ακίνδυνα ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη αυτό το Σαββατοκύριακο, χωρίς να απειλήσει κάποια, ενώ θα δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν το αντικείμενο από κοντά.

Οι διελεύσεις αστεροειδών είναι συνηθισμένες, αλλά η Nasa δήλωσε ότι είναι σπάνιο ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής να έρθει τόσο κοντά και ότι γεγονότα όπως αυτό συμβαίνουν μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθός του είναι κάπου μεταξύ 40 και 90 μέτρων σε διάμετρο.

Ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, γνωστός ως 2023 DZ2, θα περάσει σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι το Σάββατο και, αρκετές ώρες αργότερα, θα περάσει από τη Γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Η στενή συνάντηση θα δώσει στους αστρονόμους την ευκαιρία να μελετήσουν έναν διαστημικό βράχο από απόσταση μόλις 68.000 χιλιομέτρων. Σε απόσταση μικρότερη από το μισό της απόστασης από εδώ μέχρι το φεγγάρι, ο αστεροειδής θα είναι ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο "δολοφόνος πόλεων" να χτυπήσει τη Γη, αλλά η κοντινή του προσέγγιση προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Richard Moissl, σε ανακοίνωσή του.

Οι αστρονόμοι του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών θεωρούν ότι πρόκειται για καλή πρακτική για την πλανητική άμυνα εάν και εφόσον ανακαλυφθεί ένας επικίνδυνος αστεροειδής που θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη, σύμφωνα με τη Nasa.

Το Virtual Telescope Project θα παρέχει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της κοντινής προσέγγισης.

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει ξανά πριν από το 2026. Αρχικά φαινόταν ότι υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη όταν επιστρέψει, αλλά οι επιστήμονες έκτοτε το απέκλεισαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ