Κοσμος

Σε «ελεύθερη πτώση» ο πληθυσμός του Πεκίνου για πρώτη φορά από το 2003

Η χώρα παλεύει με το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πεκίνο
© Unsplash

Ο πληθυσμός του Πεκίνου μειώνεται για πρώτη φορά από το 2003 - Η Κίνα παλεύει με το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Ο πληθυσμός του Πεκίνου μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για τον πληθυσμό.

Το 2022 υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου ζουν περισσότερα από 21 εκατομμύρια άνθρωποι, με αποτέλεσμα η φυσική αύξηση του πληθυσμού να είναι -0,05 ανά 1.000 άτομα. Είναι η πρώτη φορά που ο πληθυσμός υποχωρεί από το 2003.

Η έκθεση των αρχών του Πεκίνου αναφέρει ότι ο δείκτης θανάτων στην πόλη αυξήθηκε σε 5,72 θανάτους ανά 1.000 άτομα, ενώ ο δείκτης γεννήσεων μειώθηκε σε 5,67 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα. Οι δημογράφοι δήλωσαν ότι η κίνηση σε αρνητικό έδαφος ήταν σύμφωνη με τις εθνικές τάσεις, καταδεικνύοντας τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που στηρίζουν την πτώση του δείκτη γεννήσεων στην Κίνα.

Η κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προσπαθεί να αντιστρέψει την τάση και να αποτρέψει τις οικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού.

Πέρυσι τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα είχε μειωθεί στις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα πληθυσμιακά στοιχεία για το Πεκίνο βασίζονται στους μόνιμους κατοίκους της πόλης και δεν περιλαμβάνουν τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών εργατών που ταξιδεύουν από τις επαρχίες καταγωγής τους αναζητώντας οικονομικές ευκαιρίες.

Για δεκαετίες, η πολιτική ενός παιδιού της Κίνας εφαρμόστηκε αυστηρά και καταργήθηκε μόλις το 2016. Οι αρχές ενθαρρύνουν πλέον τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά, αλλά οι άνθρωποι επιλέγουν να μην το κάνουν, επικαλούμενοι παράγοντες όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις πιέσεις των παραδοσιακών ρόλων των φύλων και τις απαιτητικές εργασιακές κουλτούρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ