Κοσμος

«Ευτυχισμένο Ραμαζάνι» στο Λονδίνο: Η γιορτή των μουσουλμάνων ξεκινά με φαντασμαγορία

Φέτος, για πρώτη φορά, 30.000 φώτα άναψαν στο Γουέστ Εντ εγκαινιάζοντας τον μήνα του Ραμαζανιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ραμαζάνι στο Λονδίνο
© Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images

Ραμαζάνι στο Λονδίνο: Η διακόσμηση των δρόμων, το πολιτικό περιεχόμενο και το νόημα της ανεξιθρησκείας και της πολυπολιτισμικότητας.

Φωταγωγημένο είναι από χθες το κέντρο του Λονδίνου με ημισελήνους, φανάρια, αστέρια και ευχές «Ευτυχισμένο Ραμαζάνι»: στην οδό Coventry, ανάμεσα στην πλατεία Leicester και στο Piccadilly, η γιορτή των μουσουλμάνων ξεκινά φέτος με φαντασμαγορία. Ο δήμαρχος της πόλης, Sadiq Khan, που διανύει τη δεύτερη θητεία του, είναι ένας από το 1,3 εκατομμύρια μουσουλμάνων —το Ισλάμ είναι η τρίτη θρησκευτική πεποίθηση στο Λονδίνο μετά τον χριστιανισμό (58%) και την αθεΐα (20%). Ο Khan, δήλωσε ότι ξεκίνησε κι ο ίδιος την παραδοσιακή νηστεία. H διακόσμηση του λονδρέζικου Γουέστ Εντ ανατέθηκε στο γραφείο μάρκετινγκ και σχεδιαστών της Ayesha Desai, το οποίο δημιούργησε ένα εορταστικό περιβάλλον που θυμίζει Χριστούγεννα, αλλά και τη μαγεία του Αλαντίν. Η διακόσμηση των δρόμων έχει ωστόσο πολιτικό περιεχόμενο μιας και θέλει να δείξει πόσο σημαντικό είναι το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους —«ο πιο αγαπημένος μήνας του χρόνου» όπως λέει η Ayesha Desai— καθώς και το νόημα της ανεξιθρησκείας και της πολυπολιτισμικότητας στο Λονδίνο. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι οργανώνει επίσης δείπνο «Iftar» —που τερματίζει την ημερήσια νηστεία στις 6.01 π.μ.— στη Γέφυρα Stamford· το ίδιο θα κάνει και το στάδιο του Γουέμπλεϊ στο τέλος του μήνα του ραμαζανιού. Η ικανοποίηση των μουσουλμάνων έγινε φανερή από χθες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κυρίαρχο σύνθημα «Οι καιροί αλλάζουν».

To ραμαζάνι αρχίζει σήμερα για τους Σιίτες και αύριο για τους Σουνίτες. Υπενθυμίζεται ότι Ραμαζάνι ονομάζεται ο ένατος μήνα του μουσουλμανικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε στους ανθρώπους το Κοράνι. Το Ραμαζάνι, που μοιάζει με τη χριστιανική Σαρακοστή, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε πυλώνες» του Ισλάμ και σημαίνει υπακοή, εγκράτεια και προσευχή στον Αλλάχ. Στο χρονικό διάστημα του Ραμαζανιού, που θα διαρκέσει φέτος μέχρι 20 Απριλίου, οι μουσουλμάνοι απέχουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, από κάθε είδους τροφή, ακόμη και από το νερό, καθώς και από το κάπνισμα, τα αρώματα και το σεξ. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ