Κοσμος

Διεθνής Αμνηστία: Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν κατάχρηση όπλων κατά διαδηλωτών

Οι σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και οι τραυματισμοί σε κεφάλι και μάτια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα σε διαδήλωση στο Παρίσι δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τα δακρυγόνα
Γυναίκα σε διαδήλωση στο Παρίσι δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τα δακρυγόνα © EPA

Διεθνής Αμνηστία - Έκθεση για την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις - Η χρήση μη θανατηφόρων όπλων και οι τραυματισμοί διαδηλωτών

Η χρήση βλημάτων με επικάλυψη καουτσούκ και ευρύτερα όπλων θεωρητικά «λιγότερο θανατηφόρων» εναντίον διαδηλωτών είναι «ολοένα πιο γενικευμένη» πρακτική, καταγγέλλει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της.

 Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν ολοένα πιο συχνά με καταχρηστικό τρόπο σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και άλλα όπλα επιβολής της τάξης για να καταστέλλονται βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις, προκαλώντας φρικτούς τραυματισμούς και θανάτους», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η διαθεσιμότητα, η ποικιλία και η χρήση» των βλημάτων αυτού του είδους «γνωρίζουν μεγάλη αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα και συμβάλλουν στη στρατιωτικοποίηση της διατήρησης της τάξης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων», αναφέρει η έκθεση της Αμνηστίας, υπό τον τίτλο «Το μάτι μου εξερράγη».

Μεταλλικές σφαίρες, σκάγια και δακρυγόνα σε ειρηνικές διαδηλώσεις

Το κείμενο, που δίνεται στη δημοσιότητα από την Αμνηστία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Ωμέγα, αποκαλύπτει πως οι μεταλλικές σφαίρες και τα σκάγια, καθώς και τα δακρυγόνα, χρησιμοποιούνται «συχνά» με απρονόητο ή τιμωρητικό τρόπο, κάτι που αποτελεί «αδικαιολόγητη ή δυσανάλογη χρήση βίας».

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες 30 ΜΚΟ απαιτούν να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί παγκόσμια «σύμβαση εναντίον του εμπορίου οργάνων βασανισμού», που θα «υποστηριχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη», προκειμένου να εμποδίζεται η κατασκευή και η εμπορία -αυτού του τύπου- των πυρομαχικών.

Αποτέλεσμα 5ετούς έρευνας σε πάνω από 30 χώρες, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι οι εθνικοί νόμοι για τη χρήση αυτών των βλημάτων δεν συμμορφώνονται πάντα προς τους διεθνείς κανόνες, με βάση τους οποίους «τα όπλα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά μόνο ως μέσα της υστάτης προσφυγής εναντίον βίαιων ανθρώπων που εγείρουν άμεση απειλή για τη σωματική ακεραιότητα» των αστυνομικών ή άλλων.

Διαδηλώτρια με τη γαλλική σημαία είναι πεσμένη μπροστά σε αστυνομικούς στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που οργάνωσαν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Διαδηλώτρια με τη γαλλική σημαία είναι πεσμένη μπροστά σε αστυνομικούς στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που οργάνωσαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα δακρυγόνα εκτοξεύονται συχνά απευθείας πάνω σε ανθρώπους ή πλήθη στη Χιλή, την Κολομβία, τη Γαλλία, στο Ιράν, την Τυνησία και σε άλλες 8 χώρες τουλάχιστον.

Τραυματισμοί διαδηλωτών σε κεφάλι, μάτια

Στη Γαλλία, «τουλάχιστον 2.495 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων μεταξύ του Νοεμβρίου του 2018 και του Μαΐου του 2019», τονίζεται στο κείμενο.

Η χρήση βλημάτων με επικάλυψη από καουτσούκ, μεγέθους μπάλας του τένις, «προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικού τραυματισμού και 24 πολύ σοβαρούς τραυματισμούς» στην Ισπανία, σύμφωνα με την εθνική εκστρατεία Stop Balas de Goma, την οποία επικαλείται η έκθεση.

Στη Χιλή καταγράφτηκαν 440 οφθαλμικοί τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων 30 και πλέον περιπτώσεων απώλειας όρασης, από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων κατά των κοινωνικών ανισοτήτων τον Οκτώβριο του 2019. Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει πως οι πραγματικοί αριθμοί «πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ