Κοσμος

Το 10% του πληθυσμού στις Σεϋχέλλες είναι εθισμένο στην ηρωίνη

Οι αρχές έχουν κλείσει όλα τα κέντρα αποκατάστασης στα νησιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεϋχέλλες: Το 10% του πληθυσμού είναι εθισμένο στην ηρωίνη
© Unsplash

Σεϋχέλλες: Το 10% του πληθυσμού είναι εθισμένο στην ηρωίνη

Περίπου το 10% του πληθυσμού του νησιωτικού έθνους είναι εθισμένο στην ηρωίνη, με την κυβέρνηση των Σεϋχελλών να δηλώνει ότι η κατάσταση έχει εκφυλιστεί σε «επιδημία».

«Οι Σεϋχέλλες είναι μια χώρα αντιφάσεων, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να τις καταλάβουμε στην περίπτωση της κύριας φυλακής των νησιών, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου και περιτριγυρισμένη από ειδυλλιακή θέα στον Ινδικό Ωκεανό» αναφέρει το BBC. 

Στην είσοδο της φυλακής Montagne Posée, ζωγραφισμένο σε έναν από τους τοίχους είναι ένα πορτρέτο τεσσάρων μέτρων του Νέλσον Μαντέλα μαζί με το απόφθεγμα: «Λένε ότι κανείς δεν γνωρίζει ένα έθνος μέχρι να βρεθεί στις φυλακές του». Στην περίπτωση των νησιών των Σεϋχελλών, τα λόγια του Νοτιοαφρικανού προέδρου εκφράζουν τέλεια τη διαφορά μεταξύ των εικόνων των πολυτελών ξενοδοχείων και των παραδεισένιων τοπίων και του τι πραγματικά συμβαίνει στον τοπικό πληθυσμό – μια εικόνα που δεν είναι πουθενά πιο ξεκάθαρη παρά ανάμεσα στους τοίχους της φυλακής.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμονεύει επίσης στο σκοτάδι της η οποία δεν προσφέρει καμία προστασία από την κρίση ηρωίνης – ένας στους δέκα πολίτες των Σεϋχελλών είναι εθισμένος στην ηρωίνη. Ο εθισμός στην ηρωίνη είναι ένα τόσο διαδεδομένο πρόβλημα που χρειάζονται ξένοι εργαζόμενοι για να εργαστούν σε έργα που οι ντόπιοι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά δεν μπορούν πλέον να κάνουν.

Στη φυλακή, οι Τανζανοί φρουροί εισάγονται μεταξύ του υπόλοιπου προσωπικού σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να σταματήσουν τη ροή ηρωίνης στα κελιά των κρατουμένων – αλλά η στρατηγική δεν απέδωσε.

Η κρίση ηρωίνης είναι τόσο μεγάλη που η μεθαδόνη – ένα υποκατάστατο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εθισμού στην ηρωίνη – χορηγείται δωρεάν σε άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Για τους κατοίκους που είναι εθισμένοι, η ημερήσια δόση μεθαδόνης είναι μόνο μια ακόμη δόση που τροφοδοτεί τον εθισμό τους στα ναρκωτικά – ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Η ταυτόχρονη χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο υπερβολική δόση. Η χρήση μεθαδόνης χωρίς σχέδιο αποτοξίνωσης και χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση δεν είναι σχεδόν ποτέ μια καλή μακροπρόθεσμη λύση.

Ωστόσο, λόγω πολιτικών αποφάσεων, οι αρχές των Σεϋχελλών έκλεισαν όλα τα κέντρα αποκατάστασης στα νησιά.

Ενώ η ηρωίνη παραμένει το κύριο ναρκωτικό που διατίθεται στις Σεϋχέλλες, η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη έχουν επίσης αρχίσει να χρησιμοποιούνται και κανένα από αυτά τα ναρκωτικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθαδόνη.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ