Κοσμος

Η Πρώτη Κυρία αποκάλυψε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα

«Λέει ότι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζιλ Μπάιντεν για Ισπανόφωνους
Τζιλ Μπάιντεν © EPΑ Pool

Tζο Μπάιντεν: Η Πρώτη Κυρία αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν έδωσε μια από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, λέγοντας σήμερα σε αποκλειστική συνέντευξη στο Associated Press ότι δεν απομένει «σχεδόν» τίποτα άλλο να γίνει παρά να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος της ανακοίνωσης.

Αν και ο Μπάιντεν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι είναι πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του, δεν το έχει επισημοποιήσει ακόμη, και έχει αγωνιστεί για να σταματήσει τις ερωτήσεις σχετικά με το αν είναι πολύ μεγάλος για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρόεδρος. 

Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι 82 ετών το 2024. Ο -όχι και τόσο νεότερος- Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, που θα είναι 78, έχει ανακοινώσει την προεδρική υποψηφιότητά του ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Λέει ότι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η πρώτη κυρία από το Ναϊρόμπι, τον δεύτερο και τελευταίο σταθμό του πενθήμερου ταξιδιού της στην Αφρική. «Δεν έχει τελειώσει αυτό που ξεκίνησε. Και αυτό είναι το σημαντικό». Και πρόσθεσε: «Πόσες φορές πρέπει να το πει για να το πιστέψετε;».

Η Τζιλ Μπάιντεν είναι η μόνη πρώτη κυρία που συνεχίζει την καριέρα της εκτός από τα τελετουργικά της καθήκοντα, διδάσκοντας γραφή και αγγλικά σε φοιτητές κοινοτικών κολεγίων. Στα 71 της χρόνια, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη να σκεφτεί τη συνταξιοδότηση.

Είπε ότι άφησε λεπτομερή σχέδια μαθήματος για έναν αναπληρωτή καθηγητή, ενώ βρισκόταν στο ταξίδι της, και έστελνε μηνύματα με μαθητές καθώς ταξίδευε. Σχεδιάζει να επιστρέψει στην τάξη στις 8 π.μ. το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την άφιξή της στο σπίτι της από την Αφρική γύρω στις 3 π.μ.

Την ίδια ώρα πρόσωπα εξοικειωμένα με το σκεπτικό του Μπάιντεν, με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το Politico, εκτιμούν πως εκείνος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ότι η σχετική ανακοίνωση έχει καθυστερήσει λόγω των διεθνών εξελίξεων (βλ. ταξίδι του Μπάιντεν σε Κίεβο και Πολωνία).

Συνεργάτες του Μπάιντεν δήλωσαν ότι η ανακοίνωση είναι πιθανό να γίνει τον Απρίλιο, μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου συγκέντρωσης χρημάτων, δηλαδή περίπου την εποχή που ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία επανεκλογής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ