Κοσμος

Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα Leopard 2 στην Ουκρανία - Στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της χώρας

Aνήμερα της επετείου της ρωσικής εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία
© Polish Prime Ministry Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Ουκρανία: Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 2 

Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να παρευρεθεί, είναι στο Κίεβο για να πάει άρματα μάχης Leopard, τα οποία είναι η πρώτη παρτίδα που παραδίδεται στην Ουκρανία», δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

Νωρίτερα το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP είχε μεταδώσει πως η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα γερμανικής κατασκευής άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία. Ως γνωστόν η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

«Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα ανακοινώσει σήμερα στο Κίεβο πως η Πολωνία παρέδωσε ήδη τα πρώτα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία», μετέδωσε το επίσημο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

«Η Πολωνία και η Ευρώπη στέκονται στο πλευρό σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι την πλήρη νίκη επί της Ρωσίας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον ηγέτη της Ουκρανίας, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξη των πρώτων Leopard 2 από την Πολωνία.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε επίσης από το Κίεβο.

«Ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα την ημέρα της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Τονίζω ότι αυτό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του ευρύτερου συνασπισμού, αλλά η Πολωνία είναι έτοιμη να κάνει αυτήν την εκπαίδευση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ