Κοσμος

Ένας χρόνος πόλεμος: Πώς οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερμανία παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Θα συμβεί απόψε, ξεπαγώνουν κατεψυγμένο αίμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερμανία παραμονή της ρωσικής εισβολής -«Θα συμβεί απόψε, ξεπαγώνουν κατεψυγμένο αίμα»
© Scott Olson/Getty Images/Ideal Image

Oυκρανία-Ένας χρόνος πόλεμος: Πώς οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερμανία παραμονή της ρωσικής εισβολής 

Την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε ήδη ενημερωθεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο. Νωρίς το απόγευμα δέχθηκε επίσκεψη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο υπουργείο όπως ανέφερε ο πολιτικός των Πρασίνων στο περιοδικό Stern.

«Έλαβα έναν φάκελο που έγραφε: 'Απόψε θα συμβεί. Το αίμα έχει ξεπαγώσει, οι εκτοξευτές ρουκετών είναι φορτωμένοι, τα οχήματα είναι σημαδεμένα και τα στρατεύματα κινούνται σαφώς προς τα σύνορα. Ήταν ξεκάθαρο: ο πόλεμος έρχεται, γίνεται πικρή πραγματικότητα». Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στη γειτονική χώρα πριν από ένα χρόνο, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε στο Stern πως θυμάται ακόμη πολύ καθαρά εκείνο το πρωινό. «Μου πήρε μια στιγμή για να καταλάβω πως η δόνηση του τηλεφώνου ήταν πραγματική. Στις 4:51 π.μ. αναφέρθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στο Κίεβο. Στις 4:59 μου τηλεφώνησε ο διευθυντής του γραφείου μου».

Προ ημέρων στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια η Μπέρμποκ απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες που ακόμη διστάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία κρίσιμων τεθωρακισμένων όπως των γερμανικών Gepard στέλνοντας ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Σας παρακαλώ, πάρτε θέση». Απαντώντας ωστόσο σε επίμονες ερωτήσεις και μάλιστα μιας Ουκρανής πολιτικού, ανέφερε με «πάσα ειλικρίνεια», όπως είπε, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του πολέμου και ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι η στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, «ακόμη κι αν χρειαστούν χρόνια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ