Κοσμος

Το RT εξακολουθεί να αναρτά προπαγανδιστικά βίντεο στο YouTube

9.000 κανάλια και περισσότερα από 85.000 βίντεο έχουν κατέβει από την αρχή του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
YouTube
YouTube © UNSPLASH

Ρωσο-ουκρανικός: Το RT εξακολουθεί να αναρτά προπαγανδιστικά βίντεο στο YouTube - 9.000 κανάλια και περισσότερα από 85.000 βίντεο έχουν κατέβει από την αρχή του πολέμου

Εκατοντάδες βίντεο που παρήχθησαν από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία όμιλο RT βρέθηκαν στο YouTube τον τελευταίο χρόνο, παρά την απαγόρευση της πλατφόρμας για τέτοια μέσα πέρυσι.

Το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, απαγόρευσε όλα τα ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης από την πλατφόρμα του σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2022, επικαλούμενο μια πολιτική που απαγορεύει περιεχόμενο που «αρνείται, ελαχιστοποιεί ή ευτελίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα», καθώς η Ρωσία προσπάθησε να καθοδηγήσει την αφήγηση σχετικά με τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Όμως, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Newsguard, ένα παρατηρητήριο παραπληροφόρησης με έδρα τις ΗΠΑ, διαπίστωσε 250 μεταφορτώσεις 50 βίντεο που δημιούργησε το RT σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε περισσότερα από 100 κανάλια του YouTube μετά την απαγόρευση. Το περιεχόμενο είχε φτάσει σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο προβολές συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, και περιέχει διαψευσμένους ισχυρισμούς σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας και τις ενέργειές του στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου ότι η χώρα εγκατέστησε ναζιστική ηγεσία και διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά των ίδιων των πολιτών της.

Σε πολλές περιπτώσεις, το λογότυπο του RT είχε διαγραφεί από βίντεο που εμφανίζονταν επίσης ολόκληρα στον ιστότοπο του RT - γεγονός που υποδηλώνει ότι το δίκτυο αποκρύπτει σκόπιμα την προέλευση του περιεχομένου του για να παρακάμψει τους κανόνες του YouTube.

Το RT δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το αν βρίσκεται πίσω από τους λογαριασμούς που αναφέρονται στη μελέτη. Σε δήλωσή του στο Newsguard, το YouTube δεν αμφισβήτησε τα ευρήματα, αλλά δήλωσε ότι οι ομάδες του έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 9.000 κανάλια και περισσότερα από 85.000 βίντεο που σχετίζονται με τον πόλεμο από την έναρξή του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY