Κοσμος

Δίνουν γη (κυριολεκτικά) στον δράστη της επίθεσης εναντίον του Σαλμάν Ρουσντί

«Γενναία ενέργεια» η επίθεση που στοίχισε στον συγγραφέα ένα μάτι και τη χρήση του χεριού του

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν: Ίδρυμα δωρίζει 1.000 τετραγωνικά μέτρα γης στον δράστη της επίθεσης εναντίον του Σαλμάν Ρουσντί - Επί 33 χρόνια στόχος των φονταμενταλιστών ο συγγραφέας.

Ίδρυμα με έδρα το Ιράν όχι απλά έπλεξε το εγκώμιο του δράστη της περυσινής επίθεσης εναντίον του μυθιστοριογράφου Σαλμάν Ρουσντί, από την οποία ο τελευταίος τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επιπλέον ανακοίνωσε πως θα τον ανταμείψει με 1.000 τετραγωνικά μέτρα αγροτικής γης, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση μέσω του καναλιού της στην εφαρμογή Telegram.

Ο 75χρονος Ρουσντί έχασε ένα μάτι και δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει το ένα χέρι του μετά την επίθεση από τον 24χρονο αμερικανό σιίτη μουσουλμάνο από το Νιου Τζέρσι στο βήμα μιας λογοτεχνικής εκδήλωσης τον Αύγουστο κοντά στη λίμνη Ίρι στη δυτική Νέα Υόρκη.

«Ευχαριστούμε ειλικρινά για τη γενναία ενέργεια του νεαρού Αμερικανού, ο οποίος χαροποίησε τους Μουσουλμάνους τυφλώνοντας ένα από τα μάτια του Ρουσντί και αχρηστεύοντας το ένα από τα χέρια του», δήλωσε ο Μοχαμάντ Εσμαΐλ Ζαρεΐ, γραμματέας του Ιδρύματος για την Εφαρμογή των Φετφάδων του Ιμάμη Χομεϊνί.

«Ο Ρουσντί δεν είναι τώρα τίποτα περισσότερο από ζωντανός νεκρός και για να τιμήσουμε αυτή τη γενναία ενέργεια, περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα αγροτικής γης θα δωρηθούν στο εν λόγω πρόσωπο ή σε οποιονδήποτε από τους νόμιμους εκπροσώπους του», πρόσθεσε ο Ζερεΐ.

Σαλμάν Ρουσντί: 33 χρόνια στο στόχαστρο του ισλαμικού φονταμενταλισμού

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε 33 χρόνια αφότου ο αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεΐνί, τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) με το οποίο καλούσε τους μουσουλμάνους να δολοφονήσουν τον Ρούσντι λίγους μήνες μετά την έκδοση του βιβλίου του «Οι σατανικοί στίχοι». Μερικοί μουσουλμάνοι θεώρησαν βλάσφημα μερικά αποσπάσματα του εν λόγω μυθιστορήματος για τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ο Ρούσντι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ινδία, γόνος μιας οικογένειας μουσουλμάνων του Κασμίρ, ζει έκτοτε επικηρυγμένος και πέρασε εννέα χρόνια κρυπτόμενος υπό την προστασία της βρετανικής αστυνομίας.

Ενώ η ιρανική μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί αποστασιοποιήθηκε από τον φετφά στα τέλη των χρόνων του 1990, η επικήρυξη για το κεφάλι του Ρούσντι, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, συνέχισε να αυξάνεται και ο φετφάς ουδέποτε ήρθη.

Το 2019 το Twitter ανέστειλε το λογαριασμό του διαδόχου του Χομεϊνί, του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επειδή δήλωσε πως ο φετφάς εναντίον του Ρούσντι είναι «αμετάκλητος».

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι επιτέθηκε στον συγγραφέα δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα φόνου σε δεύτερο βαθμό και για επίθεση.

Ποιος είναι ο Σαλμάν Ρουσντί; Ο συγγραφέας που έζησε μια ζωή κυνηγημένος

Βρετανός συγγραφέας, ινδικής καταγωγής, πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος, γνωστός για τις απειλές που έχει δεχθεί στο παρελθόν από φανατικούς ισλαμιστές. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς, εάν έπρεπε να περιοριστεί σε μια συνοπτική παρουσίαση ολίγων λέξεων, τον 75χρονο Σαλμάν Ρουσντί, που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι τον Αύγουστο του 2022, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Από την κυκλοφορία του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι», που τον είχε βάλει στο στόχαστρο των φανατικών ισλαμιστών, έχουν πια περάσει σχεδόν 35 χρόνια. Όπως λέγεται μάλιστα, ο Σαλμάν Ρούσντι κυκλοφορούσε χωρίς προστασία τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη, παρά τις απειλές που είχε δεχθεί στο παρελθόν για τη ζωή του, θεωρώντας ενδεχομένως πως εκείνες οι απειλές είχαν πια ξεχαστεί.

Ο Ρουσντί γεννήθηκε στη Βομβάη τη δεκαετία του 1940, αλλά από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα ζούσε μόνιμα στην Αγγλία. Σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο του Cambridge, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως κειμενογράφος, και εν συνεχεία, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, το οποίο όμως θα περνούσε απαρατήρητο. Οι επιτυχίες για τον Ρουσντί ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έπειτα, με το βιβλίο «Τα παιδιά του Μεσονυκτίου» που τιμάται με το βραβείο Booker.

Το βιβλίο, ωστόσο, για το οποίο οι περισσότεροι θυμούνται τον Σαλμάν Ρουσντί κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1988, υπό τον τίτλο «Σατανικοί Στίχοι». Ο λόγος για ένα μυθιστόρημα το οποίο είχε όμως αναφορές στον προφήτη Μωάμεθ και στο κοράνι.

Η έκδοση των «Σατανικών Στίχων» προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των μουσουλμάνων, που αποκηρύσσουν το βιβλίο ως «βλάσφημο» και καίνε αντίτυπά του. Πολλές χώρες απαγορεύουν την κυκλοφορία του, μεταξύ αυτών η Ινδία και το Πακιστάν.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί εκδίδει το 1989 «φετφά» υπέρ της δολοφονίας του «βλάσφημου» Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος έτσι επικηρύσσεται στα μάτια των μουσουλμάνων ως ο νέος αγαπημένος τους εχθρός και τρέπεται σε φυγή.  

Σημειωτέων πως οι διώκτες του, ακολουθώντας τις εντολές του Χομεϊνί, στοχοποιούν όχι μόνον τον ίδιο τον συγγραφέα αλλά και όσους είχαν εμπλακεί στην έκδοση των «Σατανικών Στίχων» ανά την υφήλιο, επιδιδόμενοι έτσι σε ένα κυνήγι μαγισσών που έμελλε να αφήσει πίσω ουκ ολίγα θύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δολοφονείται ο Ιάπωνας μεταφραστής Χιτόσι Ιγκαράσι στο Τόκιο το 1991 και τραυματίζονται σοβαρά ο Νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νάιγκααρντ (το 1993 στο Όσλο) και ο Ιταλός μεταφραστής Έτορε Καπριόλο (το 1991 στο Μιλάνο). Τον Ιούνιο του 1993, 37 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη Σεβάστεια της Τουρκίας και περισσότερα από 50 τραυματίζονται, όταν φανατικοί σουνίτες ισλαμιστές βάζουν φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκεται ο Τούρκος μεταφραστής των «Σατανικών Στίχων» Αζίζ Νεσίν και πολλοί Αλεβίτες διαννούμενοι.

Όσο για τον ίδιο τον Ρούσντι, εκείνος ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπό την προστασία της βρετανικής αστυνομίας.  

Σημειώνεται πως η υπόθεσή του ήταν άλλωστε αρκετή ώστε να προκαλέσει παράλληλα και διπλωματική ρήξη ανάμεσα στο Λονδίνο και την Τεχεράνη, αλλά και επιθέσεις διαδηλωτών κατά της βρετανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ωστόσο και έπειτα, η ζωή του Ρουσντί αρχίζει να μπαίνει και πάλι σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Χομεϊνί έχει εν τω μεταξύ πεθάνει (ήδη από 1989), και οι ιρανικές Αρχές, υπό το βάρος διεθνών πιέσεων, απευθύνουν έκκληση για την άρση του φετφά της δολοφονίας του ινδικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα.

Παρά τις περιπέτειές του, ο Ρουσντί δεν σταματά βέβαια να γράφει και το 2007 χρίζεται τιμητικά ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στη λογοτεχνία. Εν τω μεταξύ, εκείνος έχει προλάβει και να παντρευτεί συνολικά τέσσερις φορές ενώ έχει αποκτήσει και δύο παιδιά.