Κοσμος

Κατάσκοποι, UFO ή κάτι άλλο τα «μπαλόνια»;

Ακόμα δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αμερικανικός στρατός ανέσυρε συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού
Ο αμερικανικός στρατός ανέσυρε συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού © EPA/ US Navy/ Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson

Μπαλόνια στις ΗΠΑ: Κατάσκοποι, UFO ή κάτι άλλο;

Μετά το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη και άλλων μπαλονιών, έχουν γίνει γνωστές οι καταρρίψεις άλλων τριών αντικειμένων από τον αμερικανικό ουρανό.

Την περασμένη Παρασκευή, ένα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Αλάσκας από αμερικανικό F-22. Ένα άλλο άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τον βόρειο Καναδά το Σάββατο, ενώ το τελευταίο αντικείμενο που καταρρίφθηκε ήταν το απόγευμα της Κυριακής πάνω από τη λίμνη Χιούρον, και σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ταξίδευε στα 6.100 μέτρα και άρα θα μπορούσε να έχει παρεμποδίσει την εμπορική εναέρια κυκλοφορία.

Ωστόσο, έχει προκληθεί αναβρασμός, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν διευκρινήσει τι ήταν ακριβώς τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα που κατέρριψαν πάνω από τη Βόρεια Αμερική, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται ακόμη και για UFO. Το μυστήριο αυτό τροφοδότησε ο Αμερικανός στρατηγός Γκλεν ΒανΧερκ, διοικητής της NORAD (Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής), o οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν εξωγήινη προέλευση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε «δεν έχω αποκλείσει τίποτα προς το παρόν. Σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε να αξιολογούμε κάθε απειλή ή πιθανή απειλή, άγνωστη, που προσεγγίζει τη Βόρεια Αμερική σε μια προσπάθεια να την εντοπίσουμε. Τα ονομάζουμε αντικείμενα, όχι μπαλόνια, για κάποιο λόγο. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν τα τρία αντικείμενα ίπταντο χρησιμοποιώντας αέριο, ή διαθέτουν κάποια άγνωστα συστήματα πρόωσης», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Μέχρι και την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, κυριαρχούσε η θεωρία περί κινεζικής κατασκοπείας ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μπαλόνια ιδιωτικής χρήσης. Ο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης τόνισε ότι: «Οποιοδήποτε αντικείμενο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών, θα καταρρίπτεται», ενώ προσθέτει ότι τα έγγραφα, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα των ιπτάμενων αντικειμένων, θα παραμείνουν απόρρητα, αλλά θα γνωστοποιηθούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Τι θα δώσει την τελική απάντηση

Η ακριβής φύση των αντικειμένων που καταρρίφθηκαν, από πού προέρχονται και για ποιον σκοπό προορίζονταν, δεν θα επιβεβαιωθεί έως ότου οι αμερικανικές και καναδικές αρχές εξετάσουν διεξοδικά τα συντρίμμια, σπεύδουν να επισημάνουν οι αρχές των ΗΠΑ.

Την ώρα που το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει κανένα σενάριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας απέρριψαν κάθε σκέψη ότι τα τρία αντικείμενα που κατέρριψε η Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία 24ωρα, αντιπροσώπευαν οποιοδήποτε είδος εξωγήινων επισκεπτών.

«Κανείς», είπε ανώτερος αξιωματούχος, «δεν πιστεύει ότι αυτά τα πράγματα είναι οτιδήποτε άλλο πέρα από συσκευές που έχουν κατασκευαστεί εδώ στη Γη».

Ωστόσο, η ακριβής φύση των αντικειμένων, δηλαδή από πού προέρχονται και για ποιον σκοπό προορίζονταν δεν θα επιβεβαιωθεί έως ότου το FBI και η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία εξετάσουν διεξοδικά τα συντρίμμια, εξηγεί το CNN.

Γιατί εντοπίστηκαν τώρα τα «άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα»;

Για τον Λούις Ελιζόντο, αξιωματικό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που διηύθυνε το πρόγραμμα UFO του Πενταγώνου μέχρι το 2017, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να βρει έναν τρόπο να επαγρυπνά για το τι συμβαίνει στους ουρανούς πάνω από την Αμερική και να μην «κυνηγάμε την ουρά μας» κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι άγνωστο, κι αυτό, όπως είπε, είναι ένα δύσκολο έργο, όπως είπε.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια τα βίντεο από άλλους αισθητήρες που συνέλεξαν οι Αμερικανοί πιλότοι που παρατήρησαν τα αντικείμενα πριν από την καταστροφή τους. Το CNN, που επικαλείται έξι εμπειρογνώμονες, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα άγνωστα αυτά αντικείμενα εντοπίζονται αυτή την χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, η μέθοδος που εφαρμόζουν πλέον οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για την παρακολούθηση του στόλου των κατασκοπευτικών μπαλονιών «made in China», αναπτύχθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο, όπως υποστηρίζουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο αμερικανικό δίκτυο.

«Η μέθοδος αυτή επέτρεψε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναπτύξει για πρώτη φορά μια ακριβή τεχνική μέθοδο, την οποία χρησιμοποίησε για να παρακολουθεί τα μπαλόνια σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι πηγές.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το CNN, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη τριών ιπτάμενων αντικειμένων που έκαναν «βόλτες» στον αμερικανικό ουρανό, κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, μπορεί τα ιπτάμενα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από τις αμερικανικές αρχές, να προυπήρχαν στον ουρανό των ΗΠΑ αλλά να μην υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον για την παρακολούθησή τους.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο

Η εξέλιξη της θεωρίας της Ουάσιγκτον για τους αρχικούς στόχους του κινεζικού στρατού και οι νέες λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν παρανόηση της αντίδρασης των ΗΠΑ από Κινέζους αξιωματούχους σε ιδιωτικές συναντήσεις αντικατοπτρίζουν πόσο δύσκολο είναι για την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να διακρίνουν η μία τις προθέσεις του άλλου – ένα κενό που φοβούνται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσπιστία, σε μια ήδη τεταμένη σχέση, ή ακόμα και σε ένοπλη σύγκρουση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα οριστικό συμπέρασμα για το τι είδους ήταν τα αντικείμενα και δεν πιστεύουν ότι θα φτάσουν σε αυτό μέχρι να συλλεχθούν περισσότερα συντρίμμια. Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν ότι, με βάση τις προκαταρκτικές εργασίες, πιστεύουν ότι τα τρία αντικείμενα ήταν πιθανότατα σχεδιασμένα για επιστημονική ή μετεωρολογική έρευνα και είχαν πάψει να λειτουργούν, μοιάζοντας με αερομεταφερόμενα σκουπίδια.

Σε κάθε περίπτωση, το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που έχει επικρατήσει στις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι βέβαιο ότι επενεργεί στην πρόσληψη, καταγραφή και κωδικοποίηση των περιστατικών που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, «φορτίζοντας» γεγονότα που υπό άλλες συνθήκες, αν δεν περνούσαν «στα ψιλά», πιθανότατα πάντως δεν θα γίνονταν παγκόσμια πρωτοσέλιδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ