Κοσμος

20χρονη Ρωσίδα αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλάκιση για ένα αντιπολεμικό story στο Instagram

Το Κρεμλίνο έβαλε την Olesya Krivtsova στην ίδια λίστα με τους... τρομοκράτες του ISIS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20χρονη Ρωσίδα αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλάκιση για ένα αντιπολεμικό story στο Instagram

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: 20χρονη φοιτήτρια αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλάκιση για ένα αντιπολεμικό story στο Instagram - Το Κρεμλίνο έβαλε την Olesya Krivtsova στην ίδια λίστα με τους... τρομοκράτες του ISIS

Η φοιτήτρια Olesya Krivtsova χάνει πολλά μαθήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η 20χρονη Olesya βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας «βραχιολάκι» στο πόδι της για να μπορεί η αστυνομία να παρακολουθεί κάθε της κίνηση.

Ποιο ήταν το έγκλημα που διέπραξε; Η Olesya συνελήφθη για αντιπολεμικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία από αυτές αφορούσε την έκρηξη του περασμένου Οκτωβρίου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία.

«Ανέβασα ένα story στο Instagram σχετικά με τη γέφυρα», λέει η Olesya στο BBC, «αναλογιζόμενη πώς οι Ουκρανοί ήταν χαρούμενοι με αυτό που είχε συμβεί».

Είχε επίσης κοινοποιήσει την ανάρτηση ενός φίλου της για τον πόλεμο. Αλλά τότε άλλαξαν όλα για εκείνη.

«Μιλούσα στο τηλέφωνο με τη μητέρα μου», θυμάται η Olesya, «όταν άκουσα να ανοίγει η μπροστινή πόρτα. Πολλοί αστυνομικοί μπήκαν μέσα. Μου πήραν το τηλέφωνο και μου φώναξαν να ξαπλώσω στο πάτωμα».

Η Olesya κατηγορήθηκε για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας και δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι κάποιος θα μπορούσε να τιμωρηθεί με τόσο μεγάλη ποινή φυλάκισης επειδή δημοσίευσε κάτι στο διαδίκτυο», λέει η Olesya. «Είχα δει αναφορές για τρελές αποφάσεις στη Ρωσία, αλλά δεν είχα δώσει ιδιαίτερη προσοχή και συνέχισα να μιλάω».

Και κάπως έτσι, η Olesya έχει πλέον προστεθεί στον επίσημο κατάλογο τρομοκρατών και εξτρεμιστών της Ρωσίας.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι είχα μπει στον ίδιο κατάλογο με τους school shooters και τρομοκράτες του ISIS, το θεώρησα τρελό», θυμάται η Olesya.

Σύμφωνα με τους κανόνες του κατ' οίκον περιορισμού της απαγορεύεται να μιλάει στο τηλέφωνο και να μπαίνει στο διαδίκτυο.

Η Olesya έχει ένα εντυπωσιακό τατουάζ στο δεξί της πόδι - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απεικονίζεται ως αράχνη, με μια οργουελική επιγραφή: «Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί».

Φαίνεται ότι στην περίπτωση της Olesya, δεν ήταν ο Μεγάλος Αδελφός που την παρακολουθούσε, αλλά οι συμφοιτητές της.

«Ένας φίλος μου έδειξε μια ανάρτηση για μένα σε μια συνομιλία», λέει η Olesya, «για το πώς ήμουν κατά της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης". Οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτό το chat ήταν φοιτητές ιστορίας. Συζητούσαν αν θα με καταγγείλουν στις αρχές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ