Κοσμος

Σε καταυλισμούς «αναμόρφωσης» κρατά η Ρωσία χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία

Η συγκλονιστική έκθεση του Πανεπιστημίου Yale

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασκορπισμένα παιχνίδια ανάμεσα σε χαλάσματα
© Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

Πόλεμος στην Ουκρανία - Έκθεση Yale: Η Ρωσία κατηγορείται για «ιδεολογική αναμόρφωση» χιλιάδων παιδιών - Η αντίδραση της Μόσχας

Η Μόσχα κρατά τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία σε τοποθεσίες στην Κριμαία και τη Ρωσία, ενώ πρωταρχικός σκοπός φαίνεται να είναι η πολιτική κατήχηση, σύμφωνα με έκθεση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (14.02).

Σύμφωνα με την έκθεση, ερευνητές του πανεπιστημίου Yale έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 43 καταυλισμούς και άλλες εγκαταστάσεις όπου κρατούνται παιδιά από την Ουκρανία που αποτελούν μέρος ενός «συστηματικού δικτύου μεγάλης κλίμακας» που διαχειρίζεται η Μόσχα.

Μεταξύ των παιδιών περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν γονείς ή κηδεμόνες, εκείνα που η Ρωσία θεωρεί ορφανά, άλλα που ήταν υπό τη φροντίδα των ουκρανικών κρατικών ιδρυμάτων πριν από την εισβολή και εκείνα των οποίων η κηδεμονία ήταν ασαφής ή αβέβαιη λόγω του πολέμου.

Επιπλέον η έκθεση αναφέρει πως κάποια (σ.σ. παιδιά) που πέρασαν από τις εγκαταστάσεις υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες ή δόθηκαν σε θετούς γονείς ή σε ορφανοτροφεία. Τα μικρότερα ήταν μηνών, ενώ ορισμένα μόλις 14 ετών δέχθηκαν στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Ναθάνιελ Ρέιμοντ, έναν από τους ερευνητές, που πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οποιοδήποτε από τα παιδιά αναπτύχθηκε σε πεδίο μαχών.

Ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ είπε πως η έρευνα του Εργαστηρίου δείχνει «ξεκάθαρη παραβίαση της 4ης Σύμβασης της Γενεύης», που επιβάλλει την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου. Έκανε επίσης για «τεκμήριο» της πρόθεσης της Μόσχας να διαπράξει «γενοκτονία».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανέφερε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα εναντίον 12 ατόμων, σύμφωνα με την έκθεση, που δεν υπόκεινται ακόμα στις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Πάντα εξετάζουμε άτομα που μπορεί να είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου», σημείωσε.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ, απαντώντας στις αναφορές ότι η Ρωσία κρατά παιδιά διά της βίας, είπε ότι η Μόσχα δέχεται παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

«Η Ρωσία υποδέχθηκε παιδιά που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μαζί με τις οικογένειές τους» για να σωθούν «από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού» της Ουκρανίας, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω Telegram. «Κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια οι ανήλικοι να μένουν με οικογένειες και σε περιπτώσεις απουσίας ή θανάτου γονιών και συγγενών τα ορφανά να παραδίδονται σε ανάδοχους γονείς», πρόσθεσε.

Πληροφορίες από Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY