Κοσμος

Οι αμπελουργοί του Μπορντό παράγουν περισσότερο κρασί από όσο μπορεί να καταναλωθεί

Zητούν αποζημίωση από την κυβέρνηση για να μειώσουν την παραγωγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
French vineyards want payout ‘to pour wine down drain’ as trade dries up
© Unsplash

Γαλλία: Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την υπερπαραγωγή κρασιού

Οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας αποζημίωση για να καταστρέψουν τα αμπέλια και να ρίξουν τα απούλητα αποθέματα στον κάλαθο των αχρήστων, μια κίνηση που, όπως λένε, είναι απαραίτητη για να σώσουν τα προς το ζην.

Οι ιδιοκτήτες αμπελώνων λένε ότι οι πωλήσεις και οι τιμές έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπαραγωγής και των αλλαγμένων καταναλωτικών συνηθειών. Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία πιστεύεται ότι έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα τα τελευταία 60 χρόνια, με τα κόκκινα κρασιά να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Μια έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού είχε μειωθεί κατά 32% μέσα σε 10 χρόνια, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε  ότι οι κύριες αιτίες της μείωσης ήταν ότι οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας, λιγότερες οικογένειες έτρωγαν μαζί και ότι αυξήθηκαν τα νοικοκυριά με μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έπιναν μόνοι τους.

Όπως αναφέρει ο Guardian η Γαλλία είναι επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τα ποτά χωρίς αλκοόλ.

Με φόντο τα παραπάνω ο εκπρόσωπος των οινοπαραγωγών της Gironde, δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των 4.000 αμπελώνων του διαμερίσματος αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι τοπικές οικογένειες υποφέρουν. «Είτε φτιάχνω καλό είτε κακό [κρασί] δεν μπορώ να το πουλήσω. Οι άνθρωποι πίνουν άλλα πράγματα. Προτιμούν την μπύρα ή τα ανθρακούχα ποτά από το κρασί. Ζούμε κάτω από το νεκρό σημείο για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα», δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση.

Οι παραγωγοί του Μπορντό προτείνουν να αποσύρουν το 10% των αμπελώνων τους, που ανέρχονται σε περίπου 15.000 εκτάρια (37.000 στρέμματα). Θέλουν από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει έως και 10.000 ευρώ (8.800 λίρες) για κάθε καταστραφέν εκτάριο. Τοπικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι περίπου 300 ιδιοκτήτες αμπελώνων δηλώνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν εντελώς την αμπελουργία.

Τα αιτήματα των οινοποιών ήρθαν την ώρα που στο Παρίσι διοργανώνεται η ετήσια έκθεση κρασιού Vinexpo, στην οποία συμμετέχουν περίπου 3.400 οινοπαραγωγοί από 52 χώρες.

Ενώ τα κρασιά από το Μπορντό, την Côtes du Rhône και το Languedoc αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι παραγωγοί της Βουργουνδίας - οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα αποθέματά τους για να αναπληρώσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στα σταφύλια από τους πρώιμους παγετούς του 2021 - λένε ότι τα πάνε τόσο καλά φέτος που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις πωλήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι των παραγωγών του Μπορντό που αγωνίζονται, άσκησαν πιέσεις στον υπουργό γεωργίας, και δήλωσαν ότι είναι εύλογα αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ένα πακέτο 160 εκατομμυρίων ευρώ που θα περιλαμβάνει την καταστροφή των αποθεμάτων μη πωληθέντων κρασιών - η οποία πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid το 2020, αλλά θεωρήθηκε ως βραχυπρόθεσμη λύση. Το Παρίσι περιμένει επίσης από την ΕΕ να επιβεβαιώσει ενίσχυση ύψους 40 εκατ. ευρώ για τον αμπελοοινικό τομέα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ