Κοσμος

Η ελληνική ΕΜΑΚ στο πιο δύσκολο σημείο του σεισμού μεταξύ Χατάι και Αντιόχειας

Oι θερμοκρασίες αγγίζουν τους - 5 έως - 7 βαθμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Τουρκία - EMAK: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»
© ΕΡΤ

Τουρκία-Σεισμός: Η ελληνική ΕΜΑΚ στο πιο δύσκολο σημείο μεταξύ Χατάι και Αντιόχειας

Πέντε από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από επιχειρήσεις στα συντρίμμια της Τουρκίας διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ. Αυτή τη στιγμή από τα συνολικά 88 συνεργεία από όλον τον κόσμο που πραγματοποιούν επιχείρησεις διάσωσης σε συνδυασμό με τις τουρκικές δυνάμεις, έχοντας μέχρι στιγμής εντοπίσει 58 επιζώντες, οι πέντε διεσώθησαν χάρη στην επέμβαση των ανδρών των δύο ελληνικών ομάδων της ΕΜΑΚ.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Περίπου 12 ομάδες επιχειρούν στην Αντιόχεια και στο Χατάι, 12 διαφορετικές ομάδες μαζί με τις τουρκικές αρχές. Αποφασίστηκε να αλλάξει τομέα η 1η και η 2η ΕΜΑΚ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην ελληνική ομάδα δόθηκε νέος τομέας, ο τομέας Ε, που βρίσκεται σε μία περιοχή πιο βορειοδυτικά. Ο επικεφαλής έχει μεταβεί στη συγκεκριμένη περιοχή για να γίνει η πρώτη αυτοψία και στη συνέχεια να γίνει η σύσκεψη με τα στελέχη της ΕΜΑΚ για να αποφασιστεί πώς θα κινηθούν τις επόμενες ώρες με βάση το νέο σχεδιασμό.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ επανέλαβε ότι η ελληνική ομάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη που έφτασε στην Τουρκία, και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το δριμύ ψύχος και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -5 έως -7 βαθμούς καθιστά δύσκολο το έργο των ομάδων, οι οποίες μόλις πέσει το σκοτάδι επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία, καθώς παγώνουν από το κρύο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ι. Αρτοποιός, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (9/2) στην ΕΡΤ και στις Συνδέσεις είχε προαναγγείλει ότι η ελληνική αποστολή θα αναλάβει τον πιο δύσκολο τομέα, τον «τομέα Ε» καθώς «η ελληνική αποστολή είναι πολύ αποτελεσματική». Μέχρι στιγμής έχει ανασύρει 5 ζωντανούς μέσα από τα συντρίμμια με πολύ δύσκολες συνθήκες, φυσικά έχουν ανασυρθεί και κάποιοι νεκροί. «Είναι πολύ δύσκολες επιχειρήσεις, χειρουργικού τύπου επιχειρήσεις, για να φτάσουμε στους εγκλωβισμένους. Προσπαθούσαμε να ακούσουμε μια φωνή, έστω την παραμικρή φωνή, για να τοποθετήσουμε τον ειδικό διασωστικό εξοπλισμό και να τους απεγκλωβίσουμε» επισήμανε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY