Κοσμος

Γιατί ο Μενέντεζ υπέγραψε το αίτημα πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

Όσα είπε στο Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μενέντεζ: Γιατί υπέγραψα το αίτημα πώλησης των F-35 στην Ελλάδα
© EPA/ Al Drago

Εξοπλιστικά Ελλάδα - ΗΠΑ - Ρόμπερτ Μενέντεζ: Γιατί υπέγραψα το αίτημα πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

Στο «πράσινο φως» που έδωσε για την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στο Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο σχετικό ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι: «Είμαι ικανοποιημένος διότι πριν από δύο ημέρες, υπέγραψα το αίτημα για τα F-35 προς την Ελλάδα. Το έκανα όχι επειδή είμαι θαυμαστής του ελληνικού λαού. Το έκανα επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας και είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε σημαντικούς τομείς. Για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονές της, αλλά το ακριβώς αντίθετο».

Επιπλέον σημείωσε «Όταν με μια χώρα έχουμε κοινές αξίες και υπάρχει επίσης ένα στρατηγικό συμφέρον, δεν έχω πρόβλημα να δώσω το πράσινο φως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτό, τότε ναι, έχω πρόβλημα να συμφωνήσω σε μια τέτοιου είδους πώληση».

Παράλληλα είπε ότι:«Ακόμα κι αν η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ήταν η Τουρκία που θα θέλαμε να είναι, ένα κοσμικό κράτος με ισχυρές αξίες του ΝΑΤΟ με το οποίο θα μοιραζόμασταν τις αξίες μας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και τότε θα χρειαζόμασταν μια στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο.

»Και έτσι, αυτό που προσπάθησα να κάνω με το νομοσχέδιο που έγινε νόμος, ήταν να πείσω τις αμερικανικές κυβερνήσεις να δουν την ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια διαφορετική δυναμική, μια δυναμική που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μια δυναμική που ξεκλειδώνει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και του Ισραήλ. Μια δυναμική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρότερη σχέση ασφάλειας».

Ο γερουσιαστής έκανε αναλυτική αναφορά σε όλα τα βήματα των τελευταίων ετών που έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και λειτουργούν προς όφελος τόσο της χώρας μας όσο και των ΗΠΑ.

«Τώρα, ένα από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτούν οι γείτονες της Ελλάδας, που μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί, είναι αυτό που μερικοί αναρωτιούνται, αν είναι ορθό για την Ελλάδα να έχει δηλαδή αυτή τη σχέση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λοιπόν, περιμένετε ένα λεπτό, θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι έξυπνο; Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνει κάποιος κάτι από αυτά, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει την Τουρκία. Οπότε (τα κίνητρα) είναι σίγουρα ανταγωνιστικά. Αλλά (αυτή η αμυντική συνεργασία) δίνει μια άλλη διάσταση στο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βρεθεί σε μια ενισχυμένη αμυντική θέση μέσα από τη συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Ικανοποίηση για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρου

Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να περιορίσει την ρωσική επιρροή. «Είμαι ικανοποιημένος όταν βλέπω ότι με την παρότρυνση και τη βοήθειά μου, ήραμε το εμπάργκο όπλων, όχι επειδή η Κύπρος πρόκειται να αγοράσει έναν τόνο επιθετικού ή αμυντικού εξοπλισμού, αλλά επειδή ήταν πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί το δικαίωμα της Κύπρου να το κάνει. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων. Και αυτό έγινε πριν από την εισβολή» τόνισε ο γερουσιαστής.

Όσον αφορά τις εκλογές στην Κύπρο, ο Μπομπ Μενέντεζ είπε ότι γνωρίζει και τους δύο υποψηφίους, υπογραμμίζοντας ότι ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο αρχηγός του. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι η θετική τροχιά της διμερής σχέσης θα συνεχιστεί στηριζόμενη πάνω στα επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου. «Μου φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, και με τους δυο υποψήφιους θα έχουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τα θέματα πάνω στα οποία δουλέψαμε, όπως το νομοσχέδιο για τη στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή και αμυντική προσπάθεια σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο, και τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των τριών χωρών, όλα αυτά θα συνεχιστούν και δεν βλέπω καμία διαφορά στο τέλος της ημέρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έβαλε στο στόχαστρο και τη συνέχιση της παράνομης κατοχής της Κύπρου, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να επιδείξει μια πιο σθεναρή στάση και να συνεργαστεί με την ΕΕ για την άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Άγκυρας. Όπως τόνισε, «αυτό που είναι απαράδεκτο είναι ότι για σχεδόν μισό αιώνα το πιο στρατιωτικοποιημένο μέρος στον κόσμο είναι το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μέρος που έχει γίνει αντικείμενο εισβολής και κατοχής, που έχει δυσανάλογο αριθμό τουρκικών στρατευμάτων σε σύγκριση με οποιαδήποτε ασφάλεια ενδέχεται να χρειάζεται. Αν μη τι άλλο, έχει επιθετικές δυνατότητες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πιο πρόσφατες ενέργειες από τον Ερντογάν όσον αφορά την Αμμόχωστο, κάτι που παραβιάζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει κατακρίνοντας αυτή στη στάση. Πρέπει να κάνουμε μια πιο έντονη δουλειά. Η ΕΕ θα πρέπει να καλεί την Τουρκία να αλλάξει πορεία. Όπως έχω πει, για όσο διάστημα παραμένω γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών θα εργάζομαι μέχρι να έρθει εκείνη την ημέρα όπου θα φύγει και η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από τη βόρεια Κύπρο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ