Κοσμος

Qatargate: Ελεύθερος άνευ όρων ο Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα

Τι αποφάσισαν οι Βέλγοι εισαγγελείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Qatargate: Ελεύθερος άνευ όρων ο Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα
© EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Qatargate: Αποφυλακίστηκε ο Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα με τη ΜΚΟ, «No Peace Without Justice»

Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων από τη βελγική δικαιοσύνη ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα. Πρόκειται για τον υπεύθυνο της ΜΚΟ, No Peace Without Justice, o οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της έρευνας του «Qatargate».

Όπως υπογραμμίζεται στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, «η απόφαση να αποφυλακισθεί ο Φιγκά Ταλαμάνκα ελήφθη μετά την ανάκρισή του από τους εισαγγελείς, την Παρασκευή το πρωί». «Στον φάκελο της έρευνας υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην απόφαση να αποφυλακιστεί», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την Ιl Fatto Quotidiano, ελήφθη από τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τα άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην έρευνα και τα οποία έχουν συλληφθεί, αλλά και σε σχέση με τους δυο ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, οι οποίοι είναι όλο και πιο πιθανό να ανακριθούν από τον Κλεζ».

Ποιος είναι ο Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα

Ο λομπίστας των Βρυξελλών Νικολό Ταλαμάνκα συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, όπως και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η Εύα Καϊλή, ο πατέρας της και ο συνδικαλιστής Λούκα Βιζεντίνι. Οι δύο τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ανάκριση, αλλά οι υπόλοιποι συνελήφθησαν.

Ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, της No Peace Without Justice. Με επίκεντρο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οργάνωση εδρεύει επίσημα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες και έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με το Fight Impunity, στη οδό 41 Rue Ducale.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ