Κοσμος

Μυστήριο με τις φάλαινες που ξεβράζονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Τουλάχιστον 15 έχουν βγει στη στεριά τις τελευταίες ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μυστήριο με τις φάλαινες που ξεβράζονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ακόμα μία φάλαινα ξεβράστηκε στην ανατολική ακτή - Ξεπερνά τα 7.5 μέτρα - Το παρελθόν με τα ζώα στην περιοχή

Άλλη μια φάλαινα ξεβράστηκε μυστηριωδώς στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Πρόκειται για μία φάλαινα που ξεπερνά τα 7.5 μέτρα.

Μια αρσενική φάλαινα ξεβράστηκε στην παραλία Λίντο της κομητείας Νασάου γύρω στις 6:30 το πρωί της Δευτέρας και πέθανε λίγο αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό News 12.

Η αιτία θανάτου δεν έχει προσδιοριστεί -οι ομοσπονδιακές αρχές θα διενεργήσουν νεκροψία νεκροτομή την Τρίτη- αλλά τουλάχιστον 15 φάλαινες έχουν προσαράξει σε παρόμοια περιστατικά μετά από χτύπημα από θαλάσσιο σκάφος.

Το Κέντρο Εκβρασμού Θαλάσσιων Θηλαστικών δήλωσε στο ABC 7 ότι μια άλλη φάλαινα που ξεβράστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα περίπου 150 μίλια μακριά σε μια παραλία στο Μπριγκαντάιν του Νιου Τζέρσεϊ, είχε «τραύματα από αμβλύ τραύμα που συνάδουν με εκείνα από χτύπημα σκάφους».

Τον Δεκέμβριο, σέρφερς και εργάτες οικοδομών προσπάθησαν να σώσουν μία φάλαινα που ξεβράστηκε σε παραλία στο Rockaway του Queens, αφού τραυματίστηκε, αν και τελικά πέθανε αφού έδειξε σημάδια δυσφορίας, δήλωσε ένας μάρτυρας (δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τα τραύματά του).

Τουλάχιστον 15 φάλαινες έχουν πεθάνει μετά από προσάραξη σε παραλίες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ σε λιγότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με το ABC 7.

Οι τραυματισμοί από τα θαλάσσια σκάφη και οι εμπλοκές στα σχοινιά των αλιευτικών σημαδούρων αποτελούν κίνδυνο για τις φάλαινες, δήλωσε τον Αύγουστο στο Forbes η Karen Grimmer, συντονίστρια για την προστασία των πόρων στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο του κόλπου του Μοντερέι.

Η Grimmer δήλωσε ότι τα ζώα αντιμετωπίζουν «πολύ υψηλό κίνδυνο», καθώς τα μεγάλα μεγαθήρια ταξιδεύουν συχνά σε περιοχές που συχνάζουν οι φάλαινες. Η αύξηση του αριθμού των ναυτιλιακών πλοίων σε περιοχές που ταξιδεύουν οι φάλαινες, όπως στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και της Καλιφόρνιας, έχουν καταστήσει τις φάλαινες πιο ευάλωτες σε χτυπήματα. Ο αριθμός των φαλαινών που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ τις τελευταίες εβδομάδες είναι πρωτοφανής, ανέφεραν περιβαλλοντικές οργανώσεις νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ορισμένες ομάδες υπέθεσαν ότι οι θάνατοι σχετίζονται με την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αλλά το Κέντρο Εκβρασμών Θαλάσσιων Θηλαστικών σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κανένας θάνατος φάλαινας δεν έχει συνδεθεί με τέτοιου είδους δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ