Κοσμος

Τα τζάκια «πνίγουν» το Λονδίνο - Σε ύψη ρεκόρ η μόλυνση του αέρα

Τι έδειξε πενταετής μελέτη για τις επιπτώσεις στην πόλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζάκι
© Stephane Juban/Unsplash

Λονδίνο: Τεράστιο πρόβλημα δημιουργούν τα τζάκια - Σε ύψη ρεκόρ η μόλυνση του αέρα - Τι έδειξε πενταετής μελέτη για τις επιπτώσεις στην πόλη

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο έφτασε την ανώτατη τιμή 10 στον δείκτη της βρετανικής κυβέρνησης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετρήθηκαν στα νοτιοδυτικά προάστια. Αυτή ήταν η χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση του Λονδίνου από τον Ιανουάριο του 2017.
Αυτά τα σύντομα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αντίκτυπο. Μια πενταετής μελέτη 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε αύξηση των ιατρικών προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα και των συνταγογραφήσεων για εισπνευστήρες μετά από σύντομες αυξήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό ήταν πιο έντονο στα παιδιά και παρέμεινε για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η καύση ξύλων στα σπίτια έπαιξε μεγάλο ρόλο στα επίπεδα της ρύπανσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με στοιχεία του Imperial College του Λονδίνου σχετικά με τη χημική σύνθεση της σωματιδιακής ρύπανσης στο Λονδίνο, ιδίως τα βράδια. Η ανάλυση των σωματιδίων αιθάλης που ανέπνεαν οι Λονδρέζοι έδειξε ότι το 60% έως 70% προερχόταν από ξύλο ή θέρμανση με στερεά καύσιμα. Κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος, οι οικιακές πυρκαγιές στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγουν περισσότερη σωματιδιακή ρύπανση από τα καυσαέρια όλων των οχημάτων στους δρόμους μας.

Και όμως, η επιβολή και ο έλεγχος παραμένουν αναποτελεσματικοί. Το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι νομικοί έλεγχοι για τις οικιακές πυρκαγιές έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Αυτοί οι νόμοι περιλαμβάνουν τις περιοχές ελέγχου καπνού (SCAs) ή τις άκαπνες ζώνες που επινοήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και καλύπτουν τις περισσότερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι που καίνε στερεά καύσιμα πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένη συσκευή ή να καίνε άκαπνα καύσιμα. Σε μια SCA, η καύση ξύλων σε ανοιχτή φωτιά είναι παράνομη.

Το ξύλο και τα στερεά καύσιμα είναι ο πιο ρυπογόνος τρόπος θέρμανσης ενός σπιτιού, ιδίως με ανοιχτή φωτιά. Ένα παρωχημένο σύνολο κανόνων σε συνδυασμό με ανεπαρκή ενημέρωση και επιβολή μπορεί να έχει επιτρέψει τη θέρμανση του σπιτιού με ξύλα και στερεά καύσιμα να γίνει συνήθης συμπεριφορά. Χωρίς περισσότερη δράση, θα είναι πολύ δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους μελλοντικούς στόχους για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ