Κοσμος

Διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν στην οικία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς

Τα παρέδωσε στο FBI

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάικ Πενς
© EPA/ JIM LO SCALZO

ΗΠΑ: Απόρρητα έγγραφα εντοπίστηκαν στην οικία του Μάικ Πενς - Τι δηλώνουν εκπρόσωποι του πρώην αντιπροέδρου

Έγγραφα, χαρακτηρισμένα ως διαβαθμισμένα εντοπίστηκαν στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην Ιντιάνα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μάικ Πενς τα εν λόγω έγγραφα παραδοθήκαν στο FBI, ενώ διεξάγεται σχετική έρευνα.

Οι εκπρόσωποι του Πενς έστειλαν επιστολή στα Εθνικά Αρχεία ενημερώνοντάς τα για τα έγγραφα και σε ξεχωριστή επιστολή πρόσθεσαν ότι το FBI πήγε στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου για να συλλέξει τα έγγραφα.

Πρόσφατα, απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν σε δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ της οικογενειακής κατοικίας του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ντέλαγουερ.

Τα έγγραφα χρονολογούνται από την περίοδο της αντιπροεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Άκρως απόρρητα έγγραφα είχε εντοπίσει το FBI και στην εξοχική κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον Μπάιντεν να ασκεί δριμεία κριτική, καθώς αυτό απαγορεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα και αποτελεί ποινικό αδίκημα. Μεταξύ άλλων στο σπίτι του Τραμπ το FBI είχε κατασχέσει έγγραφο για τα πυρηνικά ξένης χώρας.

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή Εθνικών Αρχείων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με την ανακάλυψη αυτού που φαίνεται να είναι αρχεία από την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα - Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και λίγα διαβαθμισμένα έγγραφα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις για απόρρητα έγγραφα στην κατοικία του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το CNN, τα απόρρητα έγγραφα εντοπίστηκαν 10 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο η είδηση έγινε γνωστή την Τρίτη 10/1.

Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρόμπερτ Χουρ, που έχει εργαστεί στον τομέα της τρομοκρατίας και της εταιρικής απάτης, θα ηγηθεί της έρευνας, επιβεβαιώνει ο Γκάρλαντ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ