Κοσμος

Διπλωματική ρήξη της Μόσχας με χώρες της Βαλτικής

Ρωσία και Εσθονία απελαύνουν πρεσβευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεμλίνο
© EPA/ SERGEI ILNITSKY

Ρωσία: Εκατέρωθεν πρεσβευτών με χώρες της Βαλτικής

Με εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών απαντούν οι χώρες της Βαλτικής στη Ρωσία με την οποία οι σχέσεις τους βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο ναδίρ.

Η Λετονία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Ρίγα να αποχωρήσει από τη χώρα έως τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ένα tweet του υπουργού Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβικς, υποβαθμίζοντας τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα σε μια ενέργεια αλληλεγγύης με την Εσθονία.

Είχε προηγηθεί η απέλαση του πρεσβευτή της Εσθονίας από την Ρωσία. Ο Εσθονός πρέσβης, Μάργκους Λάιντρε, διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα έως τις 7 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Ρωσία μειώνει τη διπλωματική της αντιπροσωπεία στην Εσθονία υποβιβάζοντας τη σε επίπεδο επιτετραμμένου. Το υπουργείο ανέφερε ότι η κίνηση αυτή έγινε σε αντίποινα για το «νέο μη φιλικό βήμα της Εσθονίας να μειώσει ριζικά τον αριθμό των εργαζομένων της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

«Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Εσθονίας κατέστρεψε σκόπιμα όλο το φάσμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν έχουν φτάσει σε επίπεδο κρατικής πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. 

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, όσος και ο αριθμός των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία διέταξε το κλείσιμο των προξενείων της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ και κήρυξε το προσωπικό τους «persona non grata».

Η Μόσχα έλαβε αυτή την απόφαση όταν οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και οργανώθηκαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 1940 για την ανάδειξη κοινοβουλίων στα οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές. Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.

Από το 1991 και την ανάκτηση της πλήρους ανεξαρτησίας τους, για τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί την κύρια πηγή κινδύνου. Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, με συνολικό πληθυσμό που μετά βίας ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκονται διαρκώς κάτω από τη Ρωσική απειλή, ιδιαίτερα μετά από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο Ουκρανικό έδαφος.



ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ