Κοσμος

Zελένσκι για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πούτιν: Δεν ξέρω αν ζει πρώτα απ΄ όλα

Σε ερώτηση που του τέθηκε στο Νταβός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου στο Κίεβο
© EPA/Ukranian Presidential Press Service

Zελένσκι: Δεν είμαι σίγουρος αν ο Πούτιν είναι ζωντανός

Αίσθηση προκάλεσε μια δήλωση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ομιλίας του στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν «εντελώς σίγουρος» ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακόμα ζωντανός και λαμβάνει αποφάσεις στη Ρωσία.

«Δεν καταλαβαίνω ακριβώς με ποιον πρέπει να μιλήσω και για ποιο θέμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος μερικές φορές εμφανίζεται μπροστά σε μια πράσινη οθόνη, είναι ο ίδιος. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς αν είναι ζωντανός, αν παίρνει τις αποφάσεις ή ποιος παίρνει τις αποφάσεις εκεί», δήλωσε, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε γρήγορα -χωρίς να αναφερθεί ουσιαστικά στην κατάσταση του Ρώσου ηγέτη. «Είναι σαφές ότι ο Ζελένσκι θα προτιμούσε να μην υπάρχει ούτε η Ρωσία ούτε ο Πούτιν. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία υπάρχει και θα υπάρχει, τόσο το καλύτερο για μια τέτοια χώρα όπως η Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ σε σχόλια που δημοσίευσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πούτιν, ως γνωστόν, ακύρωσε τον Δεκέμβριο τη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, μαζί με την παραδοσιακή ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επίσης χλευαστεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παρακολούθηση μιας σειράς συναντήσεων και σημαντικών γεγονότων μέσω βιντεοσύνδεσης από το καταφύγιό του, ακόμη και όταν ο Ζελένσκι έχει πραγματοποιήσει ταξίδια σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα σημεία του μετώπου.

Ουκρανία: Ο Μεντβέντεφ απειλεί με πυρηνικό πόλεμο σε περίπτωση ρωσικής ήττας

Πριν τις δηλώσεις Ζελένσκι, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε γράψει στο Telegram «οι πυρηνικές δυνάμεις δεν χάνουν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους, αυτό θα πρέπει να είναι προφανές σε κάθε δυτικό πολιτικό».

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εστίασε την προσοχή του στις δηλώσεις που έγιναν στο φόρουμ του Νταβός ότι «η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί».

Ισχυρίστηκε στην ανάρτησή του πως οι Δυτικοί πολιτικοί «δεν σκέφτονται να βγάλουν ένα στοιχειώδες συμπέρασμα: Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους», είπε ο κ. Μεντβέντεφ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ