Κοσμος

Ο Ελ Τσάπο εκπέμπει «SOS»: «Δεν έχω δει το φως της μέρας στις ΗΠΑ»

Ο διάσημος βαρόνος ναρκωτικών εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
elchapo
Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν © EPA/JOSE MENDEZ

Ελ Τσάπο: Ζητά παρέμβαση του Μεξικού κα διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ

Φυλακισμένος ισόβια σε κατάστημα υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, Χοακίν Γκουσμάν, o Eλ Τσάπο - ο γιος του οποίου συνελήφθη πρόσφατα από τις μεξικανικές αρχές σε μια αιματηρή σύλληψη - διαμαρτύρεται τώρα για τις συνθήκες διαβίωσής του, μέσω επιστολής που παρέδωσε ο δικηγόρος του.

Σε επιστολή του προς τον πρεσβευτή του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες - ο Ελ Τσάπο καταγγέλλει υποτιθέμενες παρανομίες στις διαδικασίες έκδοσης που τον οδήγησαν να μεταφερθεί βόρεια του Ρίο Γκράντε πριν από πέντε και πλέον χρόνια. Αλλά πάνω απ' όλα, το έγγραφο είναι μια επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής του.

«Δεν έχω δει το φως της ημέρας», αποκάλυψε ότι έγραψε ο δικηγόρος του σε έναν διακεκριμένο Μεξικανό δημοσιογράφο, στη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο έμπορος ναρκωτικών υπέβαλε ένορκη βεβαίωση ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου για να διαμαρτυρηθεί για τα ίδια ζητήματα: σκληρή μεταχείριση, απομόνωση και ελάχιστη προσοχή στα ιατρικά του προβλήματα. Δημοσιοποιήθηκε μήνες μετά την ανάρτησή της, και έγραφε: «Η ένορκη βεβαίωση είναι η ακόλουθη: "Έχω υποφέρει πολύ. Λόγω της μεταχείρισης στο ADMAX [το όνομα της φυλακής όπου εκτίει την ποινή του] υποφέρω πλέον από πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, μυϊκές κράμπες, άγχος και κατάθλιψη».

«Από τότε που ο Γκουζμάν έφτασε στις ΗΠΑ, βρίσκεται έγκλειστος, λαμβάνοντας σκληρή μεταχείριση», αναφέρει η επιστολή, η οποία υπογράφεται τόσο από τον Ελ Τσάπο όσο και από τον δικηγόρο του.

«Έχει απομονωθεί, χωρίς καμία επαφή με άλλους ανθρώπους, απομονωμένος σε ένα κελί, με τους φρουρούς να μην επιτρέπεται να επικοινωνούν μαζί του στα ισπανικά. Αυτό αποτελεί αδίκημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θεμελιώδους ελευθερίας», σημειώνει ο δικηγόρος του. 

«Στα έξι χρόνια που ο Γκουζμαν βρίσκεται στη φυλακή, [οι αρχές] δεν τον έχουν βγάλει ποτέ από το κελί του για να πάρει φως από τον ήλιο, ούτε για ένα λεπτό. Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν επιτρέψει μόνο έξι ή επτά τηλεφωνήματα με τον δικηγόρο του».

Τον Μάιο του 2019, η μητέρα του έστειλε επίσης επιστολή στον πρόεδρο του Μεξικού ζητώντας του να παρέμβει στην υπόθεση του γιου της και να προκαλέσει τις αμερικανικές αρχές. Του ζήτησε επίσης να επιτρέψει στον έμπορο ναρκωτικών να μπορεί να δέχεται επισκέψεις από τους συγγενείς του.

Ο πρώην ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα ζητά από τη μεξικανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει για λογαριασμό του. Συγκεκριμένα ζητά από τον Μεξικανό πρόεδρο Αντρες Μανουελ Ομπραδόρ να εξετάσει τι έγινε υπό την εποπτεία του προκατόχου του. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ενρίκε Πένια Νιέτο -αφού ο Ελ Τσάπο συνελήφθη έπειτα από δύο αποδράσεις από τις φυλακές- εξέδωσε τον έμπορο αεροπορικώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ελ Τσάπο, αυτό παραβίασε τον νόμο περί έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών: «Ζητά από τον πρόεδρο να λάβει υπόψη του την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγινε υπό τον Νιέτο». 

Ελ Τσάπο: Ο ισχυρότερος βαρώνος του κόσμου

Ο Χοακίν Γκουσμάν, που θεωρείται ο ισχυρότερος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών.

«Οι συντριπτικές αποδείξεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης έδειξαν ότι ήταν ο ανηλεής και αιμοδιψής αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα» μεταξύ 1989-2014, ανέφερε κατά την δίκη του το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Μπρούκλιν Ρίτσαρντ Ντόναχιου, πριν από την απαγγελία της ποινής.

Στη δίκη αυτή η κατηγορούσα αρχή απέδειξε ότι ο Μεξικανός διέταξε τη δολοφονία ή δολοφόνησε ο ίδιος τουλάχιστον 26 ανθρώπους, κάποιες φορές αφού προηγουμένως τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Τα θύματά του ήταν πληροφοριοδότες, διακινητές αντίπαλων συμμοριών, αστυνομικοί, συνεργάτες του, ακόμη και μέλη της ίδιας της οικογένειάς του.
 
Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τα κέρδη που εισέπραξε ο Γκουσμάν από τη διακίνηση ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα πάντως η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ.

Με βάση τις έρευνες των αμερικανικών αρχών, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα και ο Ελ Τσάπο ενδέχεται να επένδυσε ο ίδιος σε μια ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο Ελ Τσάπο, που ξεκίνησε την αιματοβαμμένη καριέρα του δουλεύοντας στις καλλιέργειες κάνναβης στη Σιναλόα, τη γενέτειρά του, θα εκτίσει την ποινή του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, στο Φλόρενς του Κολοράντο. Η φυλακή αυτή, που αποκαλείται «Το Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων», θεωρείται η πιο ασφαλής στις ΗΠΑ.

Εκεί εκτίουν την ποινή τους μεταξύ άλλων ο «Γιουναμπόμπερ» Τεντ Κατσίνσκι, ο Τέρι Νίκολς (συνεργός στην επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι), ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστόνης Τζοχάρ Τσαρνάγεφ και ο Γάλλος Ζακαριά Μουσαουί, που συμμετείχε στην οργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν έχει δραπετεύσει από εκεί από το 1994, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ