- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί το Νεπάλ κατέχει το ρεκόρ στα αεροπορικά δυστυχήματα;
27 συντριβές στα τελευταία 30 χρόνια
Νεπάλ: Η πιο επικίνδυνη χώρα για αεροπλάνα στον πλανήτη
Αξιωματούχος του αεροδρομίου της Κατμαντού δήλωσε σήμερα ότι ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά —ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης— του αεροσκάφους ATR 72 της εταιρείας Yeti Airlines το οποίο συνετρίβη χθες σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της Ποχάρα, τον προορισμό της πτήσης του από την πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Στη χώρα της Ασίας κηρύχθηκε εθνικό πένθος σήμερα, την επομένη της πιο πολύνεκρης αεροπορικής καταστροφής που γνώρισε σε τρεις δεκαετίες, με τουλάχιστον 68 από τους 72 επιβαίνοντες να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι είναι νεκροί και τις έρευνες στο κουφάρι του αεροπλάνου να επαναλαμβάνονται στην Ποχάρα (κεντρικά).
Το Νεπάλ καταγράφει μακρά ιστορία αεροπορικών δυστυχημάτων, με περίπου 27 συντριβές στα τελευταία 30 χρόνια. Από αυτές περίπου οι 20 έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία. Από το 2000 τουλάχιστον 309 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συντριβές αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Μάλιστα, το 2013 η Ε.Ε. απαγόρευσε σε όλες τις αεροπορικές με βάση το Νεπάλ να πετούν στον εναέριο χώρο, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Tον Μάρτιο του 2022 η κυβέρνηση του Νεπάλ δεν είχε διασφαλίσει ακόμη τους όρους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το μπλόκο της Ε.Ε. Λίγους μήνες αργότερα το Νεπάλ ζήτησε εκ νέου από την Ε.Ε. την ένταξη των αεροπορικών της στη λίστα των αερογραμμών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Τα περισσότερα δυστυχήματα στο Νεπάλ έχουν συμβεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Tribhuvan στο Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται 1.338 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη, καθώς βρίσκεται σε μία στενή πεδιάδα με οβάλ σχήμα και περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά, το οποίο σημαίνει ότι τα αεροσκάφη έχουν μικρότερο περιθώριο ελιγμών.
Γενικά, το Νεπάλ αποτελεί ένα δύσκολο μέρος για τους πιλότους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, και τα πράγματα επιδεινώνονται από την ανάγκη χρήσης μικρών αεροσκαφών για πρόσβαση στα πιο απομακρυσμένα και ορεινά σημεία της χώρας.
Η πρωτεύουσα του Κατμαντού είναι ο κύριος αεροπορικός κόμβος του Νεπάλ, από όπου αναχωρούν πολλές από αυτές τις μικρές πτήσεις. Το αεροδρόμιο στην πόλη Λούκλα, στο βορειοανατολικό Νεπάλ, αναφέρεται συχνά ως το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου. Γνωστός ως η πύλη προς το Έβερεστ, ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου είναι τοποθετημένος στην πλαγιά ενός βράχου ανάμεσα σε βουνά, με τον γκρεμό να βρίσκεται στο τέλος του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκροί και οι δύο - Τους βρήκαν τα παιδιά τους
«Δύο από τα παιδιά μου χάθηκαν. Ένας από τους τρεις γιους μου είναι ζωντανός» - 8 νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους λάσπης
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μη σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.