Κοσμος

Η Τουρκία έχει επικηρύξει με 500.000 δολάρια τον ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, Ενές Καντέρ

O πρώην παίκτης του NBA θεωρείται «γκιουλενιστής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Enes Kanter, αθλητής του NBA, αλλάζει το όνομά του, προσθέτοντας τη λέξη «Freedom»
O Enes Kanter © EPA

Τουρκία: Επικήρυξε με 500.000 δολάρια τον Ενές Καντέρ 

Ο Ενές Καντέρ, 30χρονος μπασκετμπολίστας που θεωρείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης είναι επικηρυγμένος για 500.000 δολάρια όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα τα οποία επικαλούνται το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και την «Λίστα των Καταζητούμενων Τρομοκρατών».

«Αυτό το κάνει τόσο επικίνδυνο», δήλωσε ο 30χρονος Καντέρ στην εφημερίδα The Post. «Πριν από την αμοιβή, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κυνηγούσαν τους ανθρώπους που ήταν στη λίστα, αλλά τώρα όλοι τους κυνηγούν επειδή θέλουν τα χρήματα».

Ο διάσημος μπασκετμπολίστας του NBA έχει κατηγορήσει πολλές φορές τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πολιτική που ακολουθεί και δεν έχει διστάσει να τον αποκαλέσει πολλές φορές δικτάτορα.

Ο Ενές Καντέρ, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μια δεκαετία, περιγράφει τον εαυτό του ως στενό σύμμαχο του Γκιουλέν. Η Τουρκία κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι τοποθετεί τους πιστούς του σε θέσεις με επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες οπαδοί του κινήματος συνελήφθησαν ή απολύθηκαν από τη δουλειά τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο πατέρας του Μεχμέτ Καντέρ, καθηγητής βιολογίας στην Τουρκία, φέρεται να υποστήριξε τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής ενός θρησκευτικού κινήματος και πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται την τουρκική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο πατέρας Καντέρ ο οποίος απολύθηκε από τη δουλειά του και αρχικά φυλακίστηκε για πέντε ημέρες, αθωώθηκε μεν αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον γιο του πια. 

Τέλος, ο Καντέρ αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει το ΝΒΑ - «περιμένω την κατάλληλη στιγμή» - το οποίο ο Καντέρ ισχυρίζεται ότι τον έχει «μαυρίσει» για τις δημόσιες διαμαρτυρίες του κατά της Κίνας. Ο Καντέρ ο οποίος έχει πλέον γίνει πολίτης ΗΠΑ και έχει αλλάξει το όνομά του σε Φρίντομ, παραμένει free agent.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ