Κοσμος

Οι Ευρωπαίοι (και οι Βρετανοί) φαίνεται ότι πήραν το «μάθημα» του Brexit

Στο 62% η υποστήριξη στην Ενωμένη Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
© Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι πήραν το μάθημα του Brexit. Αντιστροφή κλίματος και στη Βρετανία. Tι αναφέρει το Ευρωβαρόμετρο.

Η υποστήριξη για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί σημαντικά –και μερικές φορές δραματικά– στα κράτη μέλη σε ολόκληρο το μπλοκ μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, όπως σημειώνει ο Guardian σχολιάζοντας στοιχεία μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας.

Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS) που διεξάγεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες κάθε δύο χρόνια από το 2001, διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Ειδικά στη Φινλανδία, όπου το 2016-2017 σε ποσοστό 28,6% οι ερωτηθέντες είχαν δηλώσει ότι θα τάσσονταν υπέρ της εξόδου σε ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 15,4% το 2020-2022.

Επιπλέον, οι πρόσφατες κρίσεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενισχύουν την υποστήριξη των πολιτών προς την EE: Σε ποσοστό 62% βλέπουν θετικά τη συμμετοχή στην ΕΕ, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερο, στο 43%. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Κύπρο φτάνει το 52%.

Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα, το 59% αξιολογεί ως σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 65% θεωρεί ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους-μέλους. Στην Κύπρο το 54% αξιολογεί ως σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ ενώ 68% είναι το ποσοστό των Κυπρίων που θεωρεί ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους-μέλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «ειρήνη» επανέρχεται στο μυαλό των πολιτών ως ένας από τους βασικούς και θεμελιώδεις λόγους της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι τα κύρια οφέλη της ένταξης σε αυτήν, μία αύξηση έξι μονάδων από το φθινόπωρο του 2021. Το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου φτάνει το 46% και στην Κύπρο το 45%. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών (35%) και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη (30%).

Σχεδόν ενάμισι χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τη διαδικασία (54%), στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 (53% τον Οκτώβριο του 2017). Στην Ελλάδα, ενδιαφέρον δηλώνει το 56% των πολιτών, ποσοστό αισθητά αυξημένο, κατά 14 μονάδες. 

Στο ερώτημα εάν θα ψήφιζαν, εφόσον αυτές οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, οι Έλληνες απαντούν θετικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 27 (75%), ενισχυμένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του ΕΚ το 2022. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 67%.

Σημειώνεται ότι το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26. 431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Κύπρο συμμετείχαν 505 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.

Δήμαρχος Λονδίνου: Το Brexit δεν λειτουργεί

Με φόντο τα παραπάνω, ο δήμαρχος του Λονδίνου και στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Σαντίκ Καν θα καλέσει σήμερα την Ντάουνινγκ Στριτ να παραδεχθεί τις «τεράστιες ζημιές» που έχουν προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναγνωρίσει πως «το Brexit δεν λειτουργεί».

«Έπειτα από δύο χρόνια άρνησης και αποφυγής, οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια: το Brexit δεν λειτουργεί», πρόκειται να δηλώσει ο Καν, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην έξοδο από την ΕΕ, σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Brexit «εξασθένησε την οικονομία μας, διέσπασε την ενότητά μας και αμαύρωσε τη φήμη μας», πρόκειται να υποστηρίξει στην ομιλία που προβλέπεται να εκφωνήσει στο Mansion House, την επίσημη κατοικία του λόρδου-δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου, της οικονομικής καρδιάς της πρωτεύουσας της χώρας.

«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός για τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από το Brexit», καταγγέλλει ο Καν, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως «δεν πρόκειται για κάτι ανεπανόρθωτο», εκτιμά. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαίους γείτονές μας – μια αλλαγή σε σχέση μ' αυτό το ακραίο και σκληρό Brexit», κάτι που προϋποθέτει κυρίως «μια ρεαλιστική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά» εξηγεί.

Η κριτική αυτή, η οποία έχει στόχο την κυβέρνηση, διαφέρει επίσης από την επίσημη θέση της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ο επικεφαλής των οποίων Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι επίσης αντίπαλος του Brexit, έχει υποσχεθεί πως θα αποδεχθεί τη βούληση που εκφράσθηκε από τους ψηφοφόρους «να ανακτηθεί ο έλεγχος».

Ο Στάρμερ υποστηρίζει πως οι Εργατικοί μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ και «να κάνουν το Brexit να λειτουργήσει».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου, «κανένας δεν θέλει να δει μια επιστροφή στο διχασμό και στο αδιέξοδο που κυριάρχησαν στο πολιτικό σώμα μας επί πέντε ολόκληρα χρόνια». Όμως «η πραγματικότητα είναι πως το Σίτι», το ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, «πλήττεται σκληρά από την απώλεια συμβολαίων και ταλέντων», προς όφελος άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, όπως υπογραμμίζει.

Η υποστήριξη προς το Brexit δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή στο Ηνωμένο Βασίλειο: λιγότεροι από το ένα τρίτο των Βρετανών εκτιμούν πως ήταν η σωστή απόφαση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο από το ινστιτούτο YouGov.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ