Κοσμος

Γρίπη των πτηνών: 9χρονη στον Ισημερινό το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο

Σε έξαρση ο ιός στη χώρα της Λατινικής Αμερικής - Πολλαπλά νέα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gripi-ptinon

Γρίπη των πτηνών - Σε έκτακτη κατάσταση ο Ισημερινός - 9χρονη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο

Το Yπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε την Τρίτη (10/1) το πρώτο -ιδιαίτερα σπάνιο- κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, μερικές εβδομάδες μετά την κήρυξη υγειονομικής έκτακτης κατάστασης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και τον εντοπισμό εστιών της νόσου σε πτηνοτροφεία.

«Το πρώτο κρούσμα της γρίπης A-H5 (σ.σ. της γρίπης των πτηνών) επιβεβαιώθηκε σε κοριτσάκι εννέα ετών στην επαρχία Μπολιβάρ», στην καρδιά των Άνδεων, επιβεβαίωσε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η υπόθεση εργασίας που κάνουμε είναι πως η ασθένεια μεταδόθηκε εξαιτίας της άμεσης επαφής με πτηνό-φορέα του ιού» εξήγησε το υπουργείο Υγείας. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, την κατάσταση του παιδιού.

Την 30ή Νοεμβρίου 2022 οι αρχές του Ισημερινού κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες, μετά τον εντοπισμό εστίας της γρίπης των πτηνών σε μονάδα εκτροφής στην επαρχία Κοτοπάξι των Άνδεων, που γειτονεύει με την Μπολίβαρ. Νέα εστία σε αυτή την τελευταία επαρχία εντοπίστηκε προχθές Δευτέρα.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμιά άλλη περίπτωση μετάδοσης σε άνθρωπο».

Ο πτηνοτροφικός τομέας στον Ισημερινό εκτρέφει περίπου 263 εκατομμύρια κοτόπουλα, έχει ετήσιο τζίρο 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους.

Η γρίπη των πτηνών εξολόθρευσε δεκάδες εκατομμύρια πτηνά στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί ένα κρούσμα σε άνθρωπο τον Απρίλιο του 2022.

Χιλιάδες πτηνά σφαγιάστηκαν στις ΗΠΑ, στον Ισημερινό και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ