Κοσμος

Το Λίτσερατ δίνει μάχη για να επιβιώσει και να σώσει τον πλανήτη

Με το βλέμμα στην επόμενη γενιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίτσερατ, αγώνας για τη σωτηρία του κλίματος
© EPA/SASCHA STEINBACH

Λίτσερατ: Αγώνας ακτιβιστών για τη διάσωση της περιοχής δίπλα στο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη

Μάχη για το Κλίμα και τη διάσωση μιας πόλης που οδηγείται στην εξαφάνιση λόγω του λιγνίτη δίνουν ακτιβιστές.

Στο Λίτσερατ, δίπλα στο οποίο βρίσκεται το πιο αμφιλεγόμενο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη στην Ευρώπη, το Γκαρτσβάιλερ, επικρατεί μεγάλη ένταση, όπως μεταδίδει η Deutsche WelleΑπό το 1983 τεράστιοι εκσκαφείς εξορύσσουν λιγνίτη σε μια περιοχή πάνω από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεκαεννέα χωριά, οικισμοί και αγροκτήματα καταστράφηκαν σε μια περιοχή με εύφορο έδαφος για τους αγρότες.

Τώρα γίνεται το ίδιο με τον οικισμό Λίτσερατ ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, καθώς πολλά σπίτια έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Η διάσωση του Λίτσερατ έχει γίνει σημαία των ακτιβιστών, που έχουν καταλάβει τα άδεια σπίτια και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποτρέψουν τον αφανισμό κι αυτού του οικισμού για την εντατικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη.

«Καίμε το κλίμα μας εδώ, στην κυριολεξία» λέει ένας οργισμένος ακτιβιστής, «και όλα όσα συμβαίνουν δεν αφορούν μόνο τα χωριά, αλλά και την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού. Οι πολιτικοί έχουν υπογράψει συνθήκες. Είναι παραβίαση αυτών των συνθηκών και είναι προδοσία κατά του πληθυσμού, κατά των ανθρώπων και κατά του μέλλοντος της επόμενης γενιάς».

Την περιοχή έχει αγοράσει ο ενεργειακός κολοσσός RWE, που θέλει να εκμεταλλευτεί το πλούσιο υπέδαφος σε λιγνίτη. Αλλά οι αντιστάσεις είναι μεγάλες.

Ο αγώνας των ακτιβιστών για τη διάσωση του Λίτσερατ 

Αυτές τις μέρες στο Λίτσερατ πολλοί, κυρίως νέοι ακτιβιστές, μεταφέρουν κορμούς δέντρων, ξύλα, πέτρες και ό,τι άλλο χρήσιμο για να χτίσουν οδοφράγματα και να εμποδίσουν την αστυνομία να μπει στην περιοχή, να εκκενώσει τον οικισμό από διαδηλωτές για το κλίμα και να το παραδώσει στην εξόρυξη λιγνίτη.

Η αστυνομία μάλιστα καλεί σήμερα τους ενδιαφερόμενους για ενημέρωση. Γίνεται στην κοντινή πόλη Ερκελέντς, 43.000 κατοίκων, όπου δρουν επίσης περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές. Η αστυνομία σχεδιάζει μεγάλη κινητοποίηση σε ολόκληρη την περιοχή, που θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Γι αυτό και θα ενεργοποιήσει ισχυρές δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ακτιβιστές δεν πρόκειται να «παραδοθούν» τόσο εύκολα.

Η οργή τους είναι μεγάλη. Τριακόσιοι ακτιβιστές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσσίδα, μερικοί εξ αυτών έσκαψαν σε βάθος μισού μέτρου και χώθηκαν στην τρύπα, κάτι σαν καθιστική διαμαρτυρία. Στόχος τους να κόψουν τον δρόμο που οδηγεί στο Λίτσερατ. Στην προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τα μπλόκα, προκλήθηκαν εντάσεις και ασκήθηκε βία μεμονωμένα.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που συμμετέχουν στην αντίσταση είναι και η Fridays For Future. «Είναι συγκλονιστική η εικόνα των ανθρώπων εδώ αυτή τη στιγμή» είπε η Λουίζα Νοϊμπάουερ, επικεφαλής της γερμανικής Fridays For Future.

«Μιας ανθεκτικής κοινωνίας των πολιτών που ξέρει ότι αν θέλουμε να υπάρξει λιγότερη κρίση μια μέρα, τότε πρέπει να γίνουμε δυνατοί, πρέπει να σηκωθούμε όλοι, από όλες τις γενιές. Αυτό εδώ μας αφορά όλους, αυτό δεν αφορά εμένα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε αυτή τη χώρα. Και πέρα από αυτό, ο κόσμος κοιτάζει επίσης αυτό το μέρος, αυτή τη στιγμή. Αυτό πίσω μας είναι η μεγαλύτερη πηγή CO2 στην Ευρώπη. Πρόκειται για εκπομπές που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι στεκόμαστε εδώ και για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από εμάς για να μιλήσουμε, όταν η κυβέρνηση δεν τολμά να το κάνει».

Αντίστοιχη εμπειρία στο δάσος Χάμπαχ, όπου χάρη στη σθεναρή αντίσταση των διαδηλωτών η αστυνομία δεν κατάφερε να το εκκενώσει για να μπουν μπουλντόζες, κάνει την επιχείρηση δύσκολη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Και τότε κάτω από το δάσος υπήρχε λιγνίτης. Το δάσος τελικά σώθηκε. Θα σωθεί και το Λίτσι;

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ