Κοσμος

Το πλαστικό χρήμα στη Δανία εκμηδένισε τις τραπεζικές ληστείες

Οι επίδοξοι ληστές έχουν διαπιστώσει ότι δεν αξίζει πλέον να μπαίνουν στον κόπο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλαστικό χρήμα στη Δανία εκμηδένισε τις τραπεζικές ληστείες

Δανία: Το πλαστικό χρήμα στη Δανία εκμηδένισε τις τραπεζικές ληστείες. Τα μετρητά είναι πλέον «παρωχημένα» στη χώρα.

Οι ληστείες τραπεζών αποτελούν πλέον παρελθόν στη Δανία χωρίς μετρητά, καθώς η σκανδιναβική χώρα κατέγραψε μηδενικά περιστατικά το 2022.

Οι επίδοξοι ληστές έχουν διαπιστώσει ότι δεν αξίζει πλέον να μπαίνουν σε τραπεζικά υποκαταστήματα αναζητώντας μια σακούλα με χαρτονομίσματα, καθώς η μείωση της χρήσης μετρητών στην κοινωνία έχει ωθήσει τις τράπεζες να περικόψουν το κόστος αποσύροντας τις υπηρεσίες μετρητών από τα περισσότερα υποκαταστήματα.

Το 2021, στη Δανία σημειώθηκε μόνο μία ληστεία σε τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Finance Denmark, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας για τους δανειστές. 

Οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο κάρτες και εφαρμογές πληρωμών στα smart-phones τους για συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι αναλήψεις μετρητών να μειωθούν περίπου κατά τα τρία τέταρτα τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Συνολικά περίπου 20 τραπεζικά υποκαταστήματα σε όλη τη Δανία έχουν αποθέματα μετρητών, σύμφωνα με την Finance Denmark.

Η κυβέρνηση πρότεινε από το 2016 να καταργηθεί η νομική δέσμευση που ισχύει για μια σειρά καταστημάτων όπως πρατήρια βενζίνης, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων να δέχονται πληρωμές σε μετρητά.

Η ιδέα αυτή περιλαμβάνεται στη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης που αφορούν αναπτυξιακά μέτρα για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο, όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet υποστηρίζει ότι χάρη στην αχρήματη οικονομία, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που επενδύουν σήμερα για μέτρα ασφαλείας αλλά και τον χρόνο που σπαταλούν οι ταμίες δίνοντας ρέστα.

Πάντως, υπάρχουν και οι πολέμιοι του πλαστικού και ηλεκτρονικού «χρήματος». Ένα βασικό επιχείρημα υπέρ των μετρητών είναι ότι είναι «εύκολα» και «απλά» στη χρήση, δίνοντας μια αίσθηση ελέγχου υπέρ των καταναλωτών. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν πέσει θύματα διαδικτυακών απατών με τη χρήση καρτών, σημειώνουν οι υπέρμαχοι στων μετρητών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ