Κοσμος

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας έδωσε γονική άδεια στον Υπουργό Αμύνης και διόρισε αντικαταστάτη

«Θέλω να θυμάμαι τα παιδιά μου μικρά» δήλωσε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόνο η Φινλανδία: Προσωρινός υπουργός Άμυνας - Έλαβε γονική άδεια 6 μηνών ο εν ενεργεία
H Σάνα Μαρίν και ο Υπουργός Άμυνας © EPA/ KIMMO BRANDT

Φινλανδία: Ο Υπουργός Άμυνας έλαβε γονική άδεια

Η Φινλανδία θα διορίσει προσωρινό υπουργό Άμυνας (Πέμπτη 3 Iανουαρίου), ανακοίνωσε η κυβέρνησή της, αφού ο εν ενεργεία υπουργός ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια δύο μηνών για να φροντίσει τον έξι μηνών γιο του. Ο υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν, 48 ετών, έγινε ο πρώτος άνδρας υπουργός της Φινλανδίας που πήρε γονική άδεια, όταν απουσίασε για δύο εβδομάδες το 2020 μετά τη γέννηση του μεγαλύτερου γιου του.

Η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας συμπίπτει με την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα του «συγκρατείται» από την τουρκική απροθυμία να αποδεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας και της γειτονικής Σουηδίας. Όμως ο Kαϊκόνεν δήλωσε, ότι η ασφάλεια της Φινλανδίας θα ήταν «σε καλά χέρια» – και ερήμην του.

«Τα παιδιά είναι μικρά μόνο για μια σύντομη χρονική περίοδο και θέλω να το θυμάμαι με άλλους τρόπους – εκτός από φωτογραφίες», έγραψε στο Twitter όταν ανακοίνωσε το σχέδιό του, μέσα στον Δεκέμβριο.

Καθώς η φινλανδική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει τη γονική άδεια για τους υπουργούς, ο Kαϊκόνεν πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του, για να διοριστεί εκ νέου όταν επιστρέψει στο αξίωμα τον Μάρτιο.

Αυτή είναι η έκτη φορά που ένας υπουργός παίρνει γονική άδεια, από τότε που ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία το 2019, με τέσσερις γυναίκες υπουργούς να λαμβάνουν άδεια μητρότητας, ενώ βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης.

Η κυβέρνηση, υπό την Σάνα Μαρίν, η οποία έγινε η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ηλικία 34 ετών το 2019, έχει επιδιώξει να προωθήσει την ισότητα των φύλων στη Φινλανδία. Στη χώρα, οι πατεράδες παιδιών που γεννήθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022 δικαιούνται 54 ημέρες άδεια πατρότητας. Περίπου το 80% των μπαμπάδων της χώρας παίρνουν κάποιο ποσοστό της άδειας, ανέφερε πέρυσι η κυβέρνηση.

Το 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της πατρικής άδειας μετ′ αποδοχών, σε σχεδόν επτά μήνες, σύμφωνα με όσα ίσχυαν για την άδεια μητρότητας. Περίπου το μισό της γονικής άδειας μπορεί να δοθεί στον άλλο γονέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ