Κοσμος

«Η Κίνα μπορεί να διεκδικήσει περιοχές στη Σελήνη» προειδοποιεί η NASA

«Είμαστε στην κούρσα του διαστήματος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Κίνα μπορεί να διεκδικήσει περιοχές στη Σελήνη» προειδοποιεί η NASA
© EPA

NASA για Κίνα: Μπορεί να διεκδικήσει περιοχές στη Σελήνη - «Είμαστε στην κούρσα του διαστήματος»

Ο Μπιλ Νέλσον που είναι ο διευθυντής της NASA προειδοποίησε για τις προθέσεις της Κίνας στο διάστημα και τόνισε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να διεκδικήσει τμήματα της Σελήνης στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «ζούμε μια κούρσα του διαστήματος».

Μιλώντας στο politico.com τόνισε πως «είναι γεγονός: Βρισκόμαστε σε μια κούρσα διαστήματος» και σημείωσε ότι χρειάζεται «ιδιαίτερη προσοχή».

«Κι είναι αλήθεια ότι καλύτερα να έχουμε το νου μας να μη φθάσουν σε μια περιοχή της Σελήνης υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα να πουν: “μακριά από εδώ, είμαστε εμείς εδώ, είναι δικά μας αυτά τα εδάφη”», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έφερε ως ως παράδειγμα τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ως ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί και στη Σελήνη, σημειώνοντας πως «αν αμφιβάλετε, κοιτάξτε τι έκαναν στις νήσους Σπράτλι».

Υπενθυμίζεται, ότι αφορμή για αυτές τις δηλώσεις είναι οι πρόσφατες διαστημικές αποστολές της Κίνας στο διάστημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φέρεται να μην προσαρμόζεται με τους διεθνείς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα.

Η Κίνα σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2023 ενώ η NASA είχε οργανώσει ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα επιστροφής του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis που αποτελεί διάδοχο του θρυλικού προγράμματος Apollo θα κατασκευαστεί σεληνιακός διαστημικός σταθμός και βάσεις στη Σελήνη που θα υποδέχονται τις επανδρωμένες αποστολές. Η πρώτη εξ αυτών ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2023 αλλά όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο έτη. Η Κίνα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει από κοινού με τη Ρωσία μια βάση στη Σελήνη.

Οι επαναδρωμένες απόστολές ΗΠΑ και Κίνας στη Σελήνη θα λειτουργήσουν ως προπομποί για τις επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζουν οι δύο χώρες για τον Άρη στη δεκαετία του 2030 αν και ο Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι θα τις προλάβει στέλντοντας εκείνος με την διαστημική του εταιρεία, την Space X, τους πρώτους ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη εντός της προσεχούς πενταετίας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ