- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρωτοφανές το εύρος της έρευνας για το Qatargate, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν
Qatargate - Yπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου: «Πρωτοφανές το εύρος της έρευνας»
Για την έρευνα γύρω από το Qatargate μίλησε υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου στους Financial Times. Πιο συγκεκριμένα, ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν δήλωσε ότι το μέγεθος της έρευνας για καταγγελίες για δωροδοκία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μιας κλίμακας που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα.
Η έρευνα περιλαμβάνει «παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας» μεγέθους που το Βέλγιο δεν έχει ξαναδεί, είπε διευκρινίζοντας ότι τα γεγονότα της υπόθεσης, που έχει κλονίσει τις Βρυξέλλες, μένει ακόμη να αποδειχθούν.
Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή. Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η υπόθεση εμπλέκει νομοθέτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις, του Κατάρ και του Μαρόκου.
«Γνωρίζουμε περιπτώσεις κρατικών παραγόντων που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό μας σύστημα. Όπως επίσης και από το οργανωμένο έγκλημα», είπε. «Αλλά στην πραγματικότητα, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εντελώς μοναδική για την υπηρεσία πληροφοριών μας».
Το Βέλγιο δεν δίνει «δωρεάν πάσο» σε φερόμενους εγκληματίες
Ο Βαν Κουίκενμπορν τόνισε ακόμα ότι η τρέχουσα έρευνα για διαφθορά έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ, δεν δίνουν «δωρεάν πάσο» σε φερόμενους εγκληματίες. «Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία «παρέμβαση» από τη βελγική κυβέρνηση.
«Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση παρέμβασης μέσω δωροδοκίας και είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς με ξένους παράγοντες ήταν τη δεκαετία του 1990, όταν αρκετοί Βέλγοι πολιτικοί — συμπεριλαμβανομένου του τότε γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Ουίλι Κλάις— καταδικάστηκαν για δωροδοκία από την ιταλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Agusta.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Αυτό το φαινόμενο, που ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστο το 2024, διογκώθηκε το 2025
Δηλώνει ότι καμία εκεχειρία δεν πρέπει να επιτρέπει ελεύθερη κίνηση στο Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Η επίθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.